17:56 / 05.12.2020.

Autor: Ivica Đuzel/Dnevnik 2/B.A./HRT

HRT na prijelazu Kamensko: Stezanje obruča zaustavilo i najhrabrije

-

-

Foto: - / -

Tmurna subota na graničnom prijelazu Kamensko. Novo stezanje obruča oko granica zaustavilo je i najhrabrije.
Nove mjere koje se primjenjuju od početka prosinca, a na snazi će biti najmanje dva tjedna - gotovo su zaustavile promet na graničnim prijelazima s BiH. Granicu mogu prijeći samo oni koji u Hrvatskoj rade, idu u školu ili su u tranzitu. Svi ostali trebaju predočiti negativan PCR test. Bili smo danas na prijelazu Kamensko.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Đikić: Bez strategije neće biti reda, građani više nemaju povjerenja

Tmurna subota na graničnom prijelazu Kamensko. Novo stezanje obruča oko granica zaustavilo je i najhrabrije.

Na graničnom prijelazu Kamensko prema BiH nema velike gužve. Zadnje crveno svjetlo onemogućilo je odlaske u shopping, boravak u prirodi ili, kao što je bilo učestalo posljednjih vikenda, izlazak mladih u noćni život, tamo negdje do 23 sata, kada u BiH nastupa policijski sat.

Rijetki putnici bili su dobro informirani.

- Iz Viteza sam, idemo u Split. Trebali smo napraviti PCR test, bris, kaže Anđelko.

Zdravka iz Šuice preboljela je COVID prije 20-ak dana.

- Znam za novi režim ali imam tu potvrde, inače se ne bih usudila krenuti, kaže.

Nove mjere zasigurno će potrajati za tzv. treće zemlje koje ionako mjesecima nemaju pristup schengenskom prostoru. Dalmatinci će se pak vjerojatno morati oprostiti od snježnih radosti oko Kupresa i na Jahorini.


U ovom trenutku izlazak iz Hrvatske i povratak moguć je isključivo uz PCR test za tu vrstu boravka u BiH, kaže Slobodan Marendić, načelnik Sektora za granicu PU splitsko-dalmatinske.

- Priznaju se i testovi iz BiH, ali svakako mora biti mlađi od 48 sati i mora ga napraviti ovlaštena institucija države iz koje osoba dolazi, objašnjava.

Iako se svi nadaju da ovakav režim neće dugo potrajati, mnogi ipak strahuju da se ni za božićne i novogodišnje blagdane neće moći putovati.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!