Grbin najavio izbacivanje iz SDP-a onih koji će biti za ostanak četvorice u Klubu

16.09.2021.

19:52

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Tatjana Munižaba o događajima u SDP-u

Tatjana Munižaba o događajima u SDP-u

Foto: Dnevnik / HRT

Osamnaestoro od 32 SDP-ovih saborskih zastupnika jučer je potpisalo zahtjev kojim od predsjednika stranke Peđe Grbina traže da sazove novu sjednicu Kluba na kojoj će se glasati o isključenju četvero zastupnika iz Kluba. Peđa Grbin sazvao je pak sjednicu Predsjedništva u kojem on ima većinu. 


Predsjednik SDP-a Peđa Grbin još će jednom razgovarati s potpisnicima zahtjeva te ih suočiti s činjenicom da je predsjedništvo donijelo preporuku da se izbačene članove iz stranke ne može zadržati u klubu. Tko je spreman poštovati tu odluku, ostaje, a tko nije, izbacuje se iz stranke. Takav zaključak izglasan je većinom na sjednici Predsjedništvu SDP-a. Za je bilo 12, 2 protiv, i 1 suzdržan, doznaje novinarka HRT-a Tatjana Munižaba.

Još jučer se nagađalo da bi Predsjedništvo SDP-a danas moglo raspustiti cijeli Klub zastupnika SDP-a ili izbaciti još neke zastupnike iz stranke. Još dok je trajala sjednica predsjedništva SDP-a  na Iblerovu trgu s najnovijim informacijama Munižaba se javila uživo u središnji Dnevnik HRT-a.

- Ako je suditi prema SMS porukama koje mi stižu iznutra rasulo i podjele neće večeras izaći iz SDP-a. Nakon što su mu podastrti potpisi koji su mu na samom početku Grbinova predsjedničkog mandata preuzimanja SDP-a onemogućili mu da u saborskim radnim tijelima Bernardićeve ljude zamijeni svojima sad su mu crno na bijelo potvrdili da imaju većinu u klubu kojem je na čelu Peđa Grbin što teoretski znači da u bilo kojem trenutku, ako to žele, mogu na glasanje staviti i svrgavanje Grbina i stavljanje nekog svoga na čelo Kluba zastupnika SDP-a, izvijestila je Munižaba.

- Očito je zbog toga, neslužbeno kažu pojedini bliski suradnici Peđe Grbina još jučer za radikalne poteze spreman predsjednik stranke nažalost ustuknuo. Umjesto raspuštanja, kako neslužbeno doznajem, sada je ponudio članovima predsjedništva tri opcije za rješenje ove situacije. Prva: izbačeni iz stranke ostaju u klubu, ali s ograničenim pravima, što god to značilo, i ne predstavljaju stranku. Druga opcija koju je ponudio Peđa Grbin je da se traže ostavke i vrate mandati, što izbačena četvorka sigurno neće učiniti. Treća varijanta, zasad najvjerojatnija ako se u međuvremenu ne ponudi neko peto, šesto ili sedmo rješenje, je zajednička sjednica Predsjedništva SDP-a i Kluba zastupnika koja bi se mogla održati u utorak i na kojoj će se glasati o izbacivanju četvero zastupnika iz Kluba što sigurno Peđi Grbinu neće proći, dodala je.

- U međuvremenu sam razgovarala i za zastupnicima Grbinu suprotstavljene strane. Od ponuđenih mogućnosti u neslužbenim razgovorima kažu, jer na službene će pristati tek kad to čuju od Grbina, čini im se upravo ova varijanta zajedničke sjednice Kluba zastupnika i Predsjedništva SDP-a. Na pitanje hoće li na toj sjednici, s obzirom na to da su sada potvrdili da imaju većinu. tražiti svrgavanje Peđe Grbina kažu ne. No, sudeći prema dosadašnjim iskustvima s SDP-om iskrenije bi zvučao odgovor - zasad ne, dodala je Munižaba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!