20:42 / 15.09.2021.

Autor: Tatjana Munižaba/Dnevnik/P.F./HRT

Još uvijek nepoznata sudbina četvero izbačenih zastupnika SDP-a

Koliko saborski Klub SDP-a ima članova?

Koliko saborski Klub SDP-a ima članova?

Foto: Dnevnik / HRT

SDP koji pokušava biti alternativa vladajućima, najviše se bavi, reći će mnogi, samim sobom. Još uvijek nije poznata sudbina četvero iz stranke izbačenih zastupnika koji ne žele napustiti SDP-ov saborski Klub.

Prva točka dnevnog reda jesenskog zasjedanja bile su izmjene i dopune Zakona o upravnom postupku. Predlaže Vlada, za raspravu u ime Kluba zadužen Arsen Bauk.

Na pitanje novinarke HRT-a Tatjane Munižabe u ime koga će govoriti rekao je da će govoriti u ime zastupnika SDP-a.,

Da se malo našalim, zastupnici SDP-a i oni koji se tako osjećaju,  odgovara Bauk.

Problem je samo što ni običan član ili simpatizer SDP-a ne zna koliko je jednih, koliko drugih. Jer, svaka frakcija ima svoje podatke.

- Klub SDP-a po našim pravilima ima 28 zastupnika, izjavio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Saborski zastupnik SDP-a Franko Vidović ima svoje viđenje.

- Ima 32 člana. To je temeljem Poslovnika koji je upravo Peđa Grbin sastavljao u proteklom mandatu, rekao je Vidović.

Peđa Grbin u ovom je mandatu predsjednik i stranke i Kluba zastupnika. Franko Vidović u tom je Klubu, ali na suprotnoj strani - strani izbačene četvorke i Davora Bernardića. Sinoć su komunicirali izravno u stranci, danas u Saboru, na udaljenosti.

- Naša jedina zajednička tema je postala svađa. Odgovornost za to je na vodstvu stranke. U prvom redu na predsjedniku stranke, smatra Vidović.

Nažalost, određene kolegice i kolege iz Kluba zastupnika SDP-a daleko veću pažnju posvećuju našim unutarstranačkim, unutarklupskim odnosima nego onome što bi saborski zastupnici trebali raditi. A
li bože moj, to je situacija kakvu imamo, rekao je Grbin.

- Ja ne bih tu dolazio u konfrontaciju s njim, to više govori o njemu nego o meni. Sigurno da nećemo dozvoljavati da nas netko tiranizira, naglasio je Vidović.

A taj netko za zastupnike suprotstavljene Peđi Grbinu je upravo Peđa Grbin jer sinoć, svjestan da nema većinu na Klubu, kako kažu, nije dopustio glasanje.

Ako se govori o tome da predsjednik Kluba zastupnika, pod znakove navoda, nema većinu, nego postoji neka druga većina, onda će ta druga većina morati smijeniti predsjednika kluba i staviti svog predsjednika kluba koji će imati većinu. Pa ako ta većina postoji, sretno im bilo, rekao potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

Umjesto toga, Bernardićeva je zastupnička većina uputila njegovu nasljedniku zahtjev za novo okupljanje na istu temu.

- Kada zahtjev dođe ja ću sukladno pravilima koja imamo sjednicu kluba sazvati, rekao je Grbin.

U međuvremenu Grbin je već sazvao sjednicu Predsjedništva. I to za sutra u 18 sati. Spekulira se da bi na njoj moglo doći do odluke o raspuštanju cijelog Kluba zastupnika ili pak izbacivanju još nekih njegovih članova iz stranke.

- Rasprava će biti otvorena s obzirom i na izazove pred kojima se stranka nalazi i od kojih u krajnjoj liniji ne treba bježati, najavio je Grbin.

A upravo će o potrebi za bijegom ovisiti konačno rješenje potpunog meteža u još uvijek najjačoj oporbenoj stranci.

- Ako postoji volja za pomirbu bit će pomirba, ako postoji strast za podjelu bit će podjela, ako ne postoji hrabrosti bit će agonija. Jesam bio dovoljno jasan?, rekao je Bauk.

Koliko i kome, znat će se možda već sutra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!