14:22 / 02.02.2020.

Autor: M.Š./D.M./HRT

Hrvatica koja studira u Wuhanu nije zaražena

Foto: privatni album

Foto: privatni album

Foto: - / -

Vratila se studentica koja je Wuhan - epicentar zaraze, napustila prije nepuna dva tjedna. U Zagreb je doputovala zrakoplovom iz Kambodže.
U Hrvatskoj trenutačno nema zaraženih koronavirusom, koji se sve brže širi svijetom. No u Zagreb se vratila studentica, koja je kineski grad Wuhan - epicentar zaraze, napustila prije nepuna dva tjedna. Još je jednom potvrđeno da nije zaražena.

U Zagreb je doputovala zrakoplovom iz Kambodže. Dočekao ju je Krizni stožer u kojem je ministar zdravstva Vili Beroš, epidemiolog Bernard Kaić i pročelnik Ureda za upravljanje u kriznim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić.

- Hrvati iz Wuhana stigli na jug Francuske
- Kinezi otkrili kako se prenosi koronavirus; Još jedan velegrad u karanteni
- Sumnja na koronavirus u Osijeku - pacijent je bolje
- Koronavirus, ozbiljniji nego što se mislilo
- Zagrepčanka na studiju u Wuhanu "zapela" u Kambodži

- Upravo sam došla iz Kambodže. Inače sam studentica u Wuhanu, što je poznato po trenutnom virusu. Imala sam malih komplikacija pri dolasku u Hrvatsku. Nisu nam dozvolili let izvan Kambodže. Nakon tri dana putovanja, evo me. Moram se odmah javiti u Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Bit će prvi pregled, a onda još dva dana karantena doma i onda će valjda biti sve OK, kazala je Anamaria Matušek. - Mi smo inače planirali određenu vježbu postupanja u slučajevima kada nam ili bolesni ljudi ili oni koji su bili u regiji koja nam je target zona dolaze u Hrvatsku. Naime, putem propisanog protokola dobili smo dojavu da nam u Hrvatsku dolazi naša državljanka koja je 20. siječnja krenula iz Wuhana prema Hrvatskoj. U onom periodu inkubacije od 14 dana se nalazi pa postupamo prema njoj. Ona je zdrava, nije bolesna, ali dolazi iz regije u kojoj je krenula infekcija, stoga moramo biti oprezni, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.Ona će biti dva dana pod nadzorom. "Bit će u krugu obitelji te će se nadzirati njezino zdravstveno stanje. Ako po isteku 14 dana bude zdrava, dobit će rješenje o tome da zdravstveni nadzor nije potreban. Mjesta panici nema, bolesti nema, postupamo na propisani način. Moj zadatak je naglasiti taj oprez, kazao je Beroš koji je zadovoljan kako funkcionira sustav u zagrebačkoj zračnoj luci.

- Htio sam provjeriti sustav, i mogu reći da sve službe adekvatno funkcioniraju, zbog toga sam ponosan. Sistem funkcionira, nadziremo sve što je potrebno, izjavio je na Plesu ministar zdravstva Vili Beroš.

Da je sve pod kontrolom, poručuje i premijer. "Sva ministarstva sva moguća koordinacija, svi mogući stožeri rade. Nema panike, radimo planove u kordinaciji na razini Europske unije, Vijeća. Pokrenuli smo sve mehanizme, informacije, u tijeku smo s onim što se zbiva u Kini, kazao je Andrej Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!