Plenković: Riječ je o najozbiljnijem udaru na sigurnost cijele Europe

24.02.2022.

11:27

Autor: HRT/IMS/J.L.

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Rusija je ničim izazvanom vojnom agresijom grubo pogazila suverenitet Ukrajine i međunarodno pravo, rekao je u četvrtak premijer Plenković i pozvao Moskvu da odmah prestane sa svojom agresijom i povuče svoje snage iz Ukrajine.

- Ono što smo se nadali da se neće i ne može dogoditi u Europi 21. stoljeća, jutros se počelo događati. Rusija je počela svoju ničim izazvanu vojnu agresiju i invaziju, raketiranjem brojnih ciljeva na ukrajinskom teritoriju, čime je grubo pogazila suverenitet Ukrajine i međunarodno pravo. Riječ je o najvećem vojnom pohodu na tlu Europe od II. svjetskog rata i najozbiljniji udar na sigurnost cijele Europe. Ovim brutalnim napadom  Rusija je pogazila Povelju EU, a Helsinški akt i Europsku sigurnosnu povelju na kojima počiva Europska organizacija za sigurnost i suradnju. Time je udarila i u same temelje svjetskog poretka koji se zasniva na miru, stabilnosti i poštovanju suvereniteta i neovisnosti nacija i država. Cijela situacija je isključiva odgovornost Rusije koju pozivamo da smjesta prestane s agresijom i povuče svoje snage iz Ukrajine, rekao je premijer.

- Hrvatska kao jedina članica NATO-a i EU koja je i sama prije 30 godina bila žrtva brutalne vojne agresije najbolje zna što to znači i najbolje razumije Ukrajinu, kojoj Vlada izražava punu solidarnost. Ukrajina je 1991. bila prva članica UN-a koja je priznala neovisnost Hrvatske i svi jako znamo koliko nam je to značilo. Sada je na Hrvatskoj da bude na pravoj strani - strani mira, slobode, demokracije, solidarnosti i međunarodnog prava. Pogazili bi sva svoja načela kada danas ne bi stali uz bok ukrajinskog naroda. U ovoj izvanrednoj situaciji spremni smo humanitarno i tehnički pomoći  Ukrajini, o tome ćemo danas donijeti odluku, te smo spremni prihvatiti i moguće ukrajinske izbjeglice.

- Večeras će biti izvanredno zasjedanje Europskog vijeća, tamo se očekuje da ćemo zajednički usvojiti snažan paket sankcija EU-a protiv Rusije. Nadamo se da ovakav brutalan napad ne podržavaju i mnogi u Rusiji. Ovaj napad će izazvati mnoge nedužne žrtve, za što nema opravdanja. 

- Otvorena agresija protiv Ukrajine dramatično je promijenila međunarodne odnose i sliku svijeta kakvog smo poznavali. Od presudne je važnosti da u Hrvatskoj zadržimo jedinstvo i političku stabilnost, a da na razini EU-a i NATO-a učvrstimo jedinstvo i odlučnost. Za očekivati je da će agresija imati snažne posljedice, ne samo na sigurnosnu situaciju u Europi i svijetu, već i na globalnu cijenu energenata. Od jutros cijena nafte skočila je za 6 posto, cijena plina skočila je za 30 posto, to znači da će Vlada nastaviti sa svojim mjerama ublažavanja udara na kućanstva i poduzeća. Danas je jasnije nego ikada koliko je za Hrvatsku važna diverzifikacija opskrbe plinom kako bismo očuvali energetsku neovisnost. Stoga se odluka da investiramo u LNG terminal pokazuje od strateške važnosti. Postavlja se pitanje ulaganja u vojsku, nastavit ćemo ulagati u sposobnosti vojske.

Podsjetio je na nabavu 12 višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale, te borbenih vozila pješaštva Bradley od SAD-a.

- Ujedno, tijekom jutra smo imali prvo sastanak užeg kabineta, održao sam komunikaciju i s guvernerom HNB-a i s čelnikom sigurnosno-obavještajnog sustava, svi su maksimalno angažirani kako bi održali stabilnost svih sastavnica. Čuo sam se i s našim veleposlanicama te smo u stalnom kontaktu kako bismo pratili reakcije međunarodnih organizacija. Naša veleposlanica do daljnjega ostaje u Kijevu. Ona će kao i cijelo veleposlanstvo brinuti o tome da se hrvatski državljani povuku, koji to žele, iz Ukrajine.

Plenković je rekao kako je nazvao i predsjednika Milanovića te ga obavijestio o stavovima Vlade.

- Prvo je najoštrija osuda ruske agresije na Ukrajinu te poziv Rusiji da prestane s napadom. Također, puna solidarnost s Ukrajinom. Podržavanje paketa sankcija na sastanku EU-a te spremnost da humanitarno i tehnički pomognemo Ukrajini i prihvatimo izbjeglice. Izrazio sam i spremnost da se održi sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, taj sastanak može biti već sutra što se mene tiče.

Hrvatska vlada i nadležne službe, rekao je, učinit će sve da Hrvatska funkcionira normalno.

Medved: Intenzivira se dinamika obnove

Tomo Medved
vezano uz rusku agresiju na Ukrajinu izvijestio je da su sve sastavnice domovinske sigurnosti spremne za izvršenje zadaća u okviru svojih nadležnosti.

Što se tiče obnove na Banovini, rekao je da se intenzivira dinamika sveobuhvatne obnove što uključuje konstrukcijsku i nekonstrukcijsku obnove te izgradnju obiteljskih kuća i višestambenih objekata.

- Ulažemo dodatne napore kako bi se svi stradalnici mogli vratiti u svoje domove, rekao je.

Do sada su potpisani ugovori s izvođačima radova za izgradnju 90 obiteljskih kuća. Do sada je u procesu nekonstrukcijske obnove obnovljeno 1596 kuća a za njih 865 radovi su u tijeku.

Hrvatska upućuje žurnu pomoć napadnutoj Ukrajini

Upućivanje žurne pomoći Ukrajini, ukupne procijenjene vrijednosti od 9,1 milijun kuna, odobrila je Vlada na sjednici u četvrtak temeljem iskazanih potreba koje je Ukrajina uputila Hrvatskoj nakon što ju je jutros napala Rusija.

Pomoć u robi i opremi bit će upućena iz raspoloživih zaliha i sredstava MUP-a, MORH-a, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva zdravstva, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Hrvatske vatrogasne zajednice.

Pomoć Ukrajini upućuje se kao izraz solidarnosti, rekao je potpredsjednik Vlade Davor Božinović te dodao da je Hrvatska spremna pomoći Ukrajini i u poslovima razminiranja, kroz strojeve i savjetodavno.

Plenković: Najoštrije osuđujemo rusku invaziju

Invazija na Ukrajinu utjecala je na cijeli svijet, pa tako i na Hrvatsku. Premijer Andrej Plenković sastao se jutros s ukrajinskim veleposlanikom, a u 11 sati u Banskim dvorima počeo je sastanak vladajuće koalicije na kojem je rat u Ukrajini glavna tema. 

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da najoštrije osuđuje rusku invaziju i agresiju na Ukrajinu,što smatra izravnim napadom na demokraciju, međunarodno pravo i suverenitet. Pozvao je Rusiju da odmah prestane s vojnim operacijama koje ugrožavaju nevine ljude.

Hrvatska će podržati paket sankcija EU i spremni smo pomoći i humanitarno i tehnički Ukrajini.

Tijekom jutra, već iza 8.30 počeli su pristizati ministri, sazvan je sastanak na kojem je premijer obavijestio o stajalištu Hrvatske nakon ruskog napada.

Premijer je održao sastanak i s ukrajinskim veleposlanikom, sastali su se i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i ruski veleposlanik.

Premijer je razgovarao i s hrvatskim veleposlanicima u Ukrajini i Rusiji i našim partnerima u EU-u, NATO-u i UN-u.

Nakon sjednice Vlade popodne će otići u Bruxelles na izvanredno zasjedanje Europskog vijeća gdje će biti riječi o paketu sankcija Rusiji. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!