Dobrosusjedski odnosi Hrvatske i BiH, priprema se sjednica dviju vlada

21.02.2023.

16:51

Autor: HRT/Hina

Sastanak u Banskim dvorima

Sastanak u Banskim dvorima

Foto: Vlada RH / Twitter

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković u službenom je posjetu Hrvatskoj - prvi put otkad je na toj dužnosti. Sastao se s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem, te s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković susreo se u utorak u Zagrebu s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, priopćila je vlada. Plenković je istaknuo bliske i dobrosusjedske odnose Hrvatske i BiH te je pozitivnim ocijenio brzo formiranje novog Vijeća ministara u BiH.

Dužnosnici su razgovarali i o pripremi održavanja zajedničke sjednice hrvatske i vlade BiH u lipnju ove godine u Zagrebu. Plenković je potvrdio čvrstu potporu Hrvatske daljnjem europskom putu BiH nakon dobivanja statusa kandidata za članstvo te istaknuo važnost reformskih koraka u nastupajućem razdoblju.

Naglasivši važnost dijaloga i poštivanja pune ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda, Plenković je izrazio nadu da će se sadašnji pozitivni iskoraci iskoristiti za nastavak pregovora političkih aktera u BiH o izbornoj reformi, stoji u vladinu priopćenju.

Konakovića primio i predsjednik Zoran Milanović


Konakovića je primio i predsjednik Zoran Milanović koji je ponovio svoju potporu europskim ambicijama BiH. Također je istaknuo važnost provođenja Daytonskog sporazuma s posebnim naglaskom na potrebu da se osigura legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda BiH u svim tijelima vlasti. Dužnosnici su razgovarali i o situaciji u jugoistočnoj Europi te o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, stoji u priopćenju.

Službeni posjet ministra Konakovića Zagrebu - odmah nakon posjeta Bruxellesu, prvog u mandatu novog šefa diplomacije BiH.

Konaković je susret počeo s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom koji je poručio da "Hrvatska posjet smatra i vidi kao pokazatelj opredjeljenosti za jačanje suradnje dviju zemalja".

- BiH je zemlja koja ima euroatlanske ambicije. Imamo jedan momentum dobijanjem kandidatskog statusa koji nažalost nije posljedica neke naše dobre političke priče, nego geopolitičke priče šire u kojoj BiH, zahvaljujući između ostalog i prijateljima koji su to zagovarali - Hrvatska i još neke zemlje, ima kandidatski status, kazao je Konaković.

Na dnevnom redu pitanja od zajedničkog interesa poput izgradnje južne interkonekcije plinskih transportnih sustava i jadransko-jonske autoceste, ali i sporne točke kao što je odlagalište za radioaktivni otpad na Trgovskoj gori i potencijalni aerodrom u Trebinju. Posebna pozornost bila je posvećena daljnjem jačanju gospodarske suradnje.

Ministar Grlić Radman zauzeo se za provođenje izborne reforme u BiH, dogovorene sporazumom vladajuće koalicije, kako bi se zaustavilo preglasavanje Hrvata.

- Ja nisam prvi koji je govorio u svijetlu činjenice da nije fer da Hrvatima u Bosni i Hercegovini biramo člana predsjedništva. Potrebno je cjelovito rješenje kako bismo rješili i pitanje etničke zastupljenosti na pravi način, ali i pitanje rješavanja tog diskriminacijskog procesa koji velikom broju ljudi uopće ne dozvoljava kandidiranje, smatra ministar Grlić Radman.

Prva bi se praktična rješenja, kaže, na stolu mogla naći već u lipnju - na zajedničkoj sjednici hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH. U sklopu službenog posjeta Hrvatskoj ministar Konaković sastao se i s premijerom Plenkovićem u Banskim dvorima te s predsjednikom Milanovićem.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!