Hrvatska i dalje narančasto-zelena

12:16 / 19.08.2021.

Autor: P.F./HRT

ECDC karta, 19.8.2021.

ECDC karta, 19.8.2021.

Foto: Screenshot ECDC / HRT

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je novu kartu s epidemiološkom situacijom po europskim regijama, na kojoj je hrvatska obala i dio sjeverozapadnog dijela zemlje u narančastom, dok je dio središnje Hrvatske i Slavonija zelena, a mediteranski konkurenti Hrvatske ostaju većinom u crvenom ili tamnocrvenom.

13 narančastih i 8 zelenih županija

Hrvatska obala i Zagreb ostali su u narančastom na novoj karti raširenosti koronavirusa Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), ali su im se ondje pridružile i sjeverne županije. U odnosu na prošlotjednu situaciju, narančaste su postale: Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Međimurska i Koprivničko-križevačka.

Grad Zagreb, obale županije od Istarske do Dubrovačke i sjeverne od Zagrebačke do Međimurske i Koprivničke na novoj su karti u "narančastom", što znači da je incidencija potvrđenih slučajeva manja od 50, ali je udio pozitivnih veći od 4 posto ili je 14-dnevna stopa između 75 i 200, a udio pozitivnih među testiranima manji od četiri posto.

U zelenom je ostalo osam županija, od Karlovačke na zapadu do Vukovarske na istoku.

Mediteranski konkurenti Hrvatske u ljetnom turizmu u pravilu imaju lošiju epidemiološku situaciju

Turistički konkurenti Hrvatske u pravilu imaju lošiju epidemiološku situaciju od hrvatske obale. Cijela Grčka je u crvenom ili tamno crvenom, dok je Cipar u tamno crvenom.

Cijeli je Portugal označen crvenom bojom, dok u Francuskoj i Španjolskoj nema regije koja nije u crvenom ili tamno crvenom. Kalabrija, Sicilija i Sardinija su u crvenom, dok je većina ostalih talijanskih regija u narančastom, kao i Malta.

Regije baltičkih i skandinavskih zemalja su u crvenom ili narančastom, kao i Belgije te Nizozemske. Epidemiološka je situacija bolja u Njemačkoj i Austriji koje su većinom u narančastom, a cijela je Slovenija označena tom bojom. Najbolje na karti ECDC-a stoje Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka i Rumunjska koje su u potpunosti zelene. Rumunjskoj susjedna Bugarska je pak u crvenom.

Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100.000 stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na covid-19 od testiranih manji od 4% ili je 14-dnevna incidencija manja od 75, a udio pozitivnih manji od 1%.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4% te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih u ukupnom broju testiranih. Karta ECDC-a je savjetodavna, ali se neke države članice oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija za one koji se vraćaju u zemlju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!