RH i SAD - Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

04.12.2022.

19:25

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/HRT/IMS

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Hrvatska i Sjedinjene Američke Države zaključuju dugo pripreman Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Njegovim se potpisivanjem u srijedu zatvara posljednje otvoreno pitanje između dviju saveznica.

Više od 60 država ima potpisan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om, a među njima su Rusija i Kina. Nakon gotovo tri desetljeća diplomatskih napora i lobiranja, toj listi bit će pridružena i Hrvatska.

- Trebalo je vremena, moglo se dogoditi i prije. Bilo bi nam drago da se dogodilo i prije, međutim savršeno smo sretni što se dogodilo sada i ovog trenutka na neki način zapravo zatvaramo sve neke bilateralne sporazume koje još nismo imali sa SAD-om, a koje smo imali s nizom naših ostalih strateških partnera, rekao je Pjer Šimunović, hrvatski veleposlanik u SAD-u.

Nakon duge stanke, pregovori između dviju strana, američkog i hrvatskog ministarstva financija, oživjeli su 2020. godine. Za američkog veleposlanika u Hrvatskoj u tom razdoblju, biznismena u diplomaciji Roberta Kohorsta, sporazum o porezu bio je prioritet.

- Mislim da smo stvarno bili uporni. Inzistirali smo: Hrvatska je dobar saveznik, naše najbolje prijatelje moramo tretirati s poštovanjem i nije riječ o velikom naporu, na dobrobit naših dviju država. Ministarstvo financija konačno je prihvatilo taj argument i Hrvatsku stavilo na listu prioriteta, zapravo na vrh, i završili su pregovori, kazao je Kohorst.

SAD i Hrvatska

SAD i Hrvatska

Foto: - / -

Zajedno s Nacionalnom federacijom američkih Hrvata, oko pitanja poreza godinama je lobiralo Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka. Ističu kako sporazum donosi olakšanje povratnicima iz SAD-a koji se žele umiroviti ili preseliti u Hrvatsku te poticaj biznisima.

- Mene posebno veseli da se otvaraju horizonti i mogućnosti hrvatskim poduzetnicima kojih ima sve više koji nas kontaktiraju i žele nastupiti na američkom tržištu. Tako da je to jedna velika stvar. Druga stvar su studenti hrvatski koji borave u SAD-u, rekao je Živko Pavletić, predsjednik Udruge hrvatsko-američkih stručnjaka.

Godinu u kojoj je započela strateški dijalog sa SAD-om, Hrvatska završava potpisivanjem sporazuma koji dodatno potvrđuje partnerstvo sa Sjedinjenim Državama.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!