Hrvatska je preuzela predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust

01.03.2023.

21:37

Autor: HRT

Sjećanje na žrtve holokausta

Sjećanje na žrtve holokausta

Foto: Zeljko Hladika / Pixsell

Hrvatska je od Švedske preuzela jednogodišnje predsjedanje IHRA-om, Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust.

Prioriteti našeg predsjedanja bit će obilježavanje 10. godišnjice radne definicije IHRA-e o negiranju i iskrivljavanju holokausta te strukturna reforma IHRA-e. Hrvatska će u rujnu biti domaćin Konferencije o budućnosti sjećanja u Osijeku, kao i međunarodne konferencije o genocidu nad Romima. Premijer Plenković istaknuo je da je važno sačuvati živo sjećanje na holokaust, kao najtamnije razdoblje povijesti.

- Zato će budućnost inicijative za sjećanje biti u središtu hrvatskog predsjedanja IHRA-om. Cilj inicijative je dati IHRA-i veću vidljivost. Istodobno želimo očuvati suvremeno sjećanje razvojem digitalnih tehnoloških rješenja, promicanjem tolerancije, provođenjem IHRA-inih definicija te borbom protiv govora mržnje u sportu. Tako će sjećanje na holokaust, borba protiv antisemitizma i borba protiv diskriminacije Roma biti dostupniji i relevantniji svim naraštajima, bez obzira na godine i lokaciju, rekao je premijer Andrej Plenković. 


Sjećanje na Holokaust, kaže, ne tiče se samo prošlosti nego sadašnjosti i budućnosti. Budući da je naša generacija posljednja koja je imala priliku upoznati preživjele i svjedoke Holokausta to je sjećanje važnije nego ikad prije, rekao je premijer.

Moramo se, kaže, pobrinuti da Holokaust ne bude prepušten samo knjigama, filmovima, arhivima i muzejima, nego da očuvamo živo sjećanje na najmračnije razdoblje povijesti u svrhu sprječavanja genocida i masovnih zločina. To, ističe Plenković, dugujemo našoj djeci i budućim naraštajima.

U središtu hrvatskog predsjedanja IHRA-om bit će inicijativa Future of Remembrance, kojoj je cilj da IHRA-i osigura veću vidljivost te istodobno očuva suvremeno sjećanje razvijanjem digitalnih tehnoloških rješenja, promicanjem tolerancije, provođenjem definicija IHRA-e i borbom protiv govora mržnje u sportu.

Holokaust najdokumentiraniji genocid na svijetu


- Holokaust je najdokumentiraniji genocid na svijetu. Kolektivna istina osoba koje su preživjele Holokaust dosad je bila najopipljiviji dokaz za suprotstavljanje poricanju i iskrivljavanju Holokausta. Sada je naša odgovornost da nastavimo ulagati iste napore dok svjedočimo porastu ekstremnih oblika antisemitizma, na globalnoj razini i na internetu, što je samo po sebi poricanje", istaknuo je.

Podsjetio je da su 24. veljače, na prvu godišnjicu brutalne agresije na Ukrajinu, države članice IHRA-e ponovno pokazale da je podupiranje Ukrajine zajednička obveza. Namjerno rusko izazivanje rata započelo je lažnom tezom o denacifikaciji demokratske Ukrajine, a takvi su nečuveni primjeri iskrivljavanja među najvećim suvremenim prijetnjama nasljeđu Holokausta.

Danas se, kako je rekao, sprječavanje iskrivljavanja Holokausta odnosi na to kako štitimo činjenice, ali također i na način na koji štitimo budućnost te je stoga prvi prioritet hrvatskog predsjedanja obilježavanje desete godišnjice Radne definicije IHRAe o poricanju i iskrivljavanju istine o Holokaustu.

Premijer Plenković kaže kako IHRA, kao organizacija u punoj ekspanziji, mora osigurati sredstva za održavanje djelotvornog i učinkovitog upravljanja svojim različitim skupinama, istodobno osiguravajući usklađenost sa svojom strategijom i misijom te je stoga strukturna reforma IHRA-e drugi prioritet hrvatskog predsjedanja.

Plenković je također čestitao svom kolegi Ulfu Kristerssonu na uspješnom švedskom predsjedanju i najavio da će supredsjedateljice hrvatskog predsjedanja IHRA-om biti veleposlanica Terezija Gras i njegova posebna savjetnica Sara Lustig, priopćeno je iz Vlade. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!