19:05 / 16.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

RH podupire suverenost Crne Gore i nastavak njenog europskog puta

Hrvatska podupire suverenost Crne Gore

Hrvatska podupire suverenost Crne Gore

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Hrvatska podupire suverenost i neovisnost Crne Gore i njen europski put, priopćio je ured predsjednika vlade Hrvatske, nakon sastanka Andreja Plenkovića s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

- U kontekstu recentnih događanja u Crnoj Gori, razmijenjena su mišljenja o tamošnjoj političkoj situaciji. Hrvatska kao i dosad podupire suverenost i neovisnost Crne Gore, kao i njezin put prema članstvu u Europskoj uniji, koji nema alternativu, navodi se u priopćenju ureda predsjednika vlade.


- Naglašeno je i kako članstvo u NATO-u ima strateško značenje za Crnu Goru, ali i za stabilnost cijelog jadranskog bazena te jugoistočne Europe, dodaje se.


Plenković i Đukanović također su razgovarali o bilateralnim odnosima, rješavanju otvorenih pitanja i položaju hrvatske manjine u Crnoj Gori.


- Predsjednik Vlade Plenković poručio je kako očekuje nastavak aktivnosti koje će omogućiti institucionalnu, financijsku i projektnu potporu te očuvanje prava i identiteta hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, navodi se u priopćenju.


Sugovornici su ocijenili da su hrvatsko-crnogorski odnosi dobri i prijateljski.


Đukanović se ranije sastao s predsjednikom Zoranom Milanovićem, na čiji je poziv došao u službeni posjet Hrvatskoj, i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!