15:57 / 16.09.2021.

Autor: HRT

Đukanović i Jandroković: Važnost proširenja EU-a na jugoistočnu Europu

Milo Đukanović i Gordan Jandroković

Milo Đukanović i Gordan Jandroković

Foto: Hrvatski sabor / HRT

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića koji je u službenom posjetu Republici Hrvatskoj. Predsjednik Hrvatskoga Sabora Jandroković i predsjednik Crne Gore Đukanović složili su se kako su odnosi Hrvatske i Crne Gore dobri i prijateljski, utemeljeni na međusobnom uvažavanju i zajedničkom članstvu u NATO-u, priopćeno je iz Sabora.

Tema razgovora bio je tijek pristupnih pregovora Crne Gore za članstvo u Europskoj uniji i važnost nastavka procesa proširenja na jugoistočnu Europu. Predsjednik Jandroković izrazio je nadu kako će primjenom nove metodologije proces pregovora dobiti novu dinamiku te da će Crna Gora u potpunosti ispuniti sva potrebna mjerila i kriterije da u budućnosti ostvari članstvo u Europskoj uniji. Pritom su posebno istaknuli kako je važno poštivanje temeljnih europskih vrijednosti, kao i uzajamno poštivanje suvereniteta, samostalnosti i teritorijalnog integriteta između država u okruženju.

Sugovornici su raspravili aktualna zbivanja na području jugoistočne Europe, kao i situaciju u Crnoj Gori, te su razgovarali o položaju hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

Zaključno, predsjednik Jandroković zahvalio je na iskazanoj solidarnosti i pomoći Crne Gore području Sisačko-moslavačke županije nakon razornih potresa, dok je predsjednik Đukanović uputio zahvalu Hrvatskoj na donaciji cjepiva protiv koronavirusa Crnoj Gori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!