Ministarstvo pravosuđa: Pritvorenici iz Pussy Riota nisu povrijeđena ljudska prava

14:39 / 01.06.2022.

Autor: HRT/Hina

Uhićena aktivistica

Uhićena aktivistica

Foto: HTV / HRT

Ministarstvo pravosuđa u srijedu je izvijestilo da pritvorenoj članici skupine Pussy Riot, uhićenoj po međunarodnoj tjeralici, nisu uskraćena ljudska prava te da će, kada zaprime podatke o konkretnom slučaju, postupiti u okviru svojih nadležnosti.

- Nakon određivanja istražnog zatvora, proveden je postupak prijma u zatvorski sustav. Istražnoj zatvorenici predana je čista posteljina, higijenske potrepštine, papuče i spavaćica. Također, neistine su informacije da zatvorenici nije omogućeno tuširanje, niti odmor. Dodatno, u roku od 24 sata istražnu zatvorenicu pregledala je zatvorska liječnica upravo kako bi joj se pružila sva potrebna medicinska pomoć, navodi ministarstvo u priopćenju.

'Svim osobama lišenim slobode osiguran je ravnopravan položaj'

Dodaju i da su neosnovane optužbe da zatvorenici nije dana hrana, budući da su joj, kao i drugim osobama lišenima slobode, osigurana tri obroka dnevno.

-Podsjećamo da u svim kaznenim tijelima u izradi jelovnika sudjeluje liječnik ili drugi službenik medicinske struke, strukovni učitelj kuhar, ekonom te predstavnik zatvorenika. Svaki pripremljeni obrok kuša upravitelj ili osoba koju ovlasti, a zapažanja se evidentiraju u posebnu evidenciju.

Ističu i da je uz dozvolu nadležnog suda, istražnoj zatvorenici omogućen posjet izvan uredovnog radnog vremena u kojima su odvjetnicima dozvoljene posjete. Također, navode i da zatvorenica ostvaruje pravo na zaprimanje paketa u skladu s odredbama Pravilnika o kućnom redu u zatvorima za izvršavanje istražnog zatvora.

- Zatvorenik odnosno zatvorenica, može primati pakete s dopuštenim stvarima težine do 5 kg jedan put u tjednu, uz priloženi popis sadržaja paketa. Svim osobama lišenim slobode osiguran je ravnopravan položaj tijekom boravka u kaznenim tijelima, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama, stoji u priopćenju.

'Nadležna tijela postupala sukladno raspisanoj međunarodnoj tjeralici'


Odgovarajući na pitanja o uhićenju u ministarstvu kažu da su nadležna tijela postupala sukladno raspisanoj međunarodnoj tjeralici.

- Odluku o pritvoru, duljini trajanja, njegovu ukidanju ili donošenju mjera donosi nadležni sud. Ministarstvo pravosuđa i uprave, postupit će u okviru svojih nadležnosti, kada zaprimi relevantne podatke o konkretnom predmetu. Budući da je postupak u tijeku u ovom trenutku ne mogu se prejudicirati daljnja postupanja nadležnih tijela.

Dodaju da će Ministarstvo pravosuđa i uprave postupiti u skladu s domaćim i međunarodnim pravom pri provedbi postupka kako je propisano Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima i utvrditi sve relevantne činjenice u konkretnom predmetu.

Hrvatska policija uhitila članicu ruske grupe Pussy Riot

Ruska aktivistica iz Turkmenistana Aja Nijazova koja je u Zagreb došla s članicama ruske punk rock grupe Pussy Riot, do daljnjega ostaje u ekstradicijskom pritvoru. Za njom su vlasti iz Turkmenistana raspisale međunarodnu tjeralicu, a policija ju je uhitila i privela sucu istrage u Županijskom sudu u Zagrebu koji joj je odredio pritvor. Nijazova je zbog iste tjeralice bila uhićena u Sloveniji, ali ju je tamošnji sudac istrage pustio na slobodu. 


- Sudac istrage odredio je Aji Nijazovoj pritvor radi izručenja. Pritvor može trajati do 40 dana. U tom vremenu država Turkmenistan, koja traži izručenje, ima rok za dostavljanje relevantne dokumentacije, koju će potom ispitati naš domaći sud. Nas brine ključna stvar, a to je da moja klijentica slobodno putuje po europskom kontinentu. Jedino gdje je zapela je Slovenija, gdje se situacija brzo razriješila, ali u Hrvatskoj je pritvorena, naglasila je Lina Budak, odvjetnica Aje Nijazove.

Podsjetimo, Nijazova je iz Turkmenistana sa sinom izbjegla u Švicarsku, odakle nije mogla biti izručena u Turkmenistan i gdje je bez problema boravila do 2011. godine, kada je na zahtjev turkmenistanskih vlasti za njom tjeralicu izdala Rusija. Uhićena je te deportirana u Rusiju gdje je odslužila pet godina zatvorske kazne, tijekom kojih je upoznala i Mašu Aljohinu, tada također iza rešetaka zbog čuvenog performansa u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi.

Nakon odsluženja kazne dobila je putovnicu i vratila se u Švicarsku, gdje joj živi sin te je normalno putovala diljem Europske unije i u Rusiju. Iz Rusije je posljednji put otišla zbog invazije na Ukrajinu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!