07:28 / 08.10.2019.

Autor: D.M./HRT

Hrvatska proslavila Dan neovisnosti

-

-

Foto: - / -

Državni je blagdan kojim se obilježava povijesna odluka Hrvatskog sabora od 8. listopada 1991. o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom Jugoslavijom.
Hrvatska slavi Dan neovisnosti, praznik kojim se obilježava povijesna odluka Hrvatskog sabora od 8. listopada 1991. Sabor je tada jednoglasno donio odluku o samostalnosti i raskidu svih državno-pravnih veza s bivšom državom Jugoslavijom. 

- Otvoreni dan Hrvatskog sabora
- Grabar-Kitarović, Milanović i Jandroković o izmjenama Zakona o blagdanima

Vijenci za sve poginule i prvog hrvatskog predsjednika

Državni vrh, predvođen predsjednicima Vlade i Sabora, odao je na Mirogoju počast svim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata. Počast su odali i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Svečano polaganje vijenaca održalo se i u Osijeku. Izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, MUP-a, MORH-a i Oružanih snaga te braniteljskih udruga položila su u Vukovaru vijenac za sve poginule u Domovinskom ratu. Svečano je bilo i u Puli i Rijeci, a poginulih branitelja i Franje Tuđmana prisjetili su se i u Gospiću.

Svečani program na Trgu sv. Marka

Na Trgu svetog Marka u Zagrebu održan je prigodni program i ceremonija Velika smjena straže Počasno-zaštitne bojne, čime će se ujedno obilježiti i završetak nastupa u ovogodišnjoj sezoni. U okviru svečanog programa na Markovu trgu, u glazbenom dijelu programa nastupio je Orkestar Oružanih snaga RH te solisti Đani Stipaničev i Dražen Žanko.

Premijer Andrej Plenković čestitao je Dan neovisnosti prisjetivši se ključne odluke Hrvatskog sabora te, između ostalog poručio kao je "na nama da Hrvatsku koju imamo, uređujemo na dobrobit svih naših sugrađana, da bude gospodarski prosperitetnija, socijalno osjetljiva i uključiva te da razvojno rješavamo sva pitanja i omogućujemo kvalitetniji život svim našim građanima“.

- Naša je obveza graditi budućnost Hrvatske na vrijednostima Domovinskog rata, koji je temelj moderne hrvatske države, poručio je ministar obrane Damir Krstičević na Markovom trgu. Čestitao je svim hrvatskim građanima Dan neovisnosti i uputio posebnu zahvalu hrvatskim braniteljima, junacima Domovinskog rata, koji su zaslužni što danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj.

Humanitarni koncert "Domovini s ljubavlju"

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu u povodu Dana neovisnosti održan je svečani i humanitarni koncert "Domovini s ljubavlju". Prihod s prvog scenskog događaja u novoj sezoni splitskog HNK namijenjen je Zakladi vojne solidarnosti.

"Krunidbena bazilika kralja Zvonimira - nacionalno mjesto obilježavanja Dana neovisnosti"

Na današnji dan u Solinu se obilježavaju još dva događaja iznimno važna za hrvatsku povijest: godišnjica smrti kraljice Jelene te obljetnica krunidbe kralja Zvonimira.

Prigodni program počeo je na starohrvatskom lokalitetu Šuplje crkve - krunidbene bazilike kralja Zvonimira koja bi, prema mišljenju Solinjana, trebala biti nacionalno mjesto obilježavanja Dana neovisnosti.

To će, dakako, i službeno predložiti, no prije toga lokalitet valja urediti i zaštititi.

Proslava Dana neovisnosti u Karlovcu
Grad Karlovac već petu godinu Dan neovisnosti slavi na jedinstven način. Sve gradske službe i predstavnici tvrtki druže se s građanima. Na trgu ispred gradske uprave okupilo se na tisuće ljudi.


Dan kad je Hrvatska prekinula sve veze s tadašnjom SFRJ

Prije 28 godina, 8. listopada 1991., dan poslije raketiranja Banskih dvora, Hrvatski je sabor u podrumu Inine zgrade donio odluku o samostalnosti i raskidu svih državno-pravnih veza s bivšom državom Jugoslavijom.

Sabor je pritom utvrdio da Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji, a na istoj je saborskoj sjednici izglasao i 15 zakona potrebnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske. Prethodno, ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Sabor je donio 25. lipnja 1991. godine, ali njezino stupanje na snagu odgođeno je za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na poticaj Europske zajednice da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.

Po isteku moratorija, 7. listopada u 15,03 sati, zrakoplovi JNA raketirali su Zagreb i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, pri čemu je jedna osoba poginula, a četiri su ozlijeđene. Zbog sigurnosnih razloga i mogućih novih napada na Zagreb, Sabor je povijesnu odluku o neovisnosti donio izvan sjedišta Sabora na Markovu trgu. Zastupnici i novinari prevezeni su u podrum Inine zgrade u Šubićevoj ulici, gdje se i održala sjednica svih triju saborskih vijeća.

Tih dana i samog događaja, 8. listopada 1991. prisjetili su se u emisiji Dobro jutro, bivša savjetnica predsjednika Tuđmana Vesna Škare Ožbolt i Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman.Čestitke u povodu Dana Neovisnosti uputio je državni vrh

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku za Dan neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada te poručio kako budućnost Hrvatske ovisi o nama samima i da Hrvatska, uz usklađeno građana i svih razina vlasti, može biti zemlja na koju će biti ponosan svaki hrvatski građanin.

Premijer Andrej Plenković poručio je kako su hrabrost i požrtvovnost hrvatskih branitelja putokaz da se svakodnevno zalažemo za još bolju Hrvatsku te kvalitetniji i prosperitetniji život svih njezinih ljudi. "Kao najmlađa država članica, svega tri desetljeća od stjecanja neovisnosti bit ćemo u prigodi predsjedati Unijom od pola milijarde stanovnika, što će biti izrazito intenzivno razdoblje i međunarodni angažman kakav Hrvatska još nije imala", navodi još premijer Plenković u čestitki.

- Svaki hrvatski domoljub, piše u čestitki predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, osjeća ponos i zahvalnost svima koji su se kroz povijest žrtvovali za taj povijesni cilj. "Hrvatska je danas država za koju se zna i koju se uvažava. (...) Znamo i osjećamo da možemo za Hrvatsku raditi više i bolje. Želimo stvarati društvo i državu po mjeri hrvatskog čovjeka. Vjerujem da ćemo i u tome uspjeti jer vjerujem u hrvatske ljude, jer vjerujem u Hrvatsku", zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!