Hrvatska u programu Global Entry - privilegiran ulazak u SAD

16.03.2023.

17:29

Autor: HRT/D.M.

Putovnica, ilustracija

Putovnica, ilustracija

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Hrvatska je ispunila sve potrebne uvjete i postala punopravni partner u programu Global Entry. Time se pridružila rastućem popisu od 14 drugih zemalja partnera u programu, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova. 

Ovo partnerstvo omogućava hrvatskim državljanima niskog rizika s prethodnim odobrenjem da se prijave za članstvo u programu Global Entry i tako postanu pouzdani putnici u cilju bržeg ulaska u Sjedinjene Američke Države u turističke ili poslovne svrhe.

Program Global Entry uključuje Argentinsku Republiku, Republiku Kolumbiju, Saveznu Republiku Njemačku, Republiku Indiju, Sjedinjene Meksičke Države, Nizozemsku, Republiku Panamu, Republiku Koreju, Republiku Singapur, Švicarsku Konfederaciju, Tajvan, Saveznu Republiku Brazil, Kraljevinu Bahrein i Ujedinjenu Kraljevinu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Punopravno partnerstvo Republike Hrvatske u programu Global Entry uslijedilo je nedugo nakon ispunjenja svih političkih i sigurnosnih zahtjeva za pristupanje američkom programu izuzeća od viza čiji je član Republika Hrvatska postala u listopadu 2021. godine nakon višegodišnjih zajedničkih priprema.

Brzi ulazak pouzdanih putnika u SAD


Ovo partnerstvo omogućava hrvatskim državljanima niskog rizika s prethodnim odobrenjem da se prijave za članstvo u programu Global Entry i tako postanu pouzdani putnici u cilju bržeg ulaska u Sjedinjene Američke Države u turističke ili poslovne svrhe. Tako državljani Republike Hrvatske mogu od 16. ožujka 2023. godine početi podnositi zahtjeve za pridruživanje programu Global Entry.

Ovo priopćenje još je jedan dokaz kontinuirane predanosti Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država daljnjem razvoju već odličnih odnosa između dviju zemalja pružanjem pogodnosti svojim državljanima na način da se olakšaju putovanja i trgovina uz istodobno jačanje sigurnosti obiju zemalja, ističe se u priopćenju MUP-a.

Program Global Entry predstavlja jednu od četiri grane programa Trusted Traveler koji putnicima niskog rizika s prethodnim odobrenjem omogućava bržu kontrolu prilikom dolaska u zračne luke u Sjedinjenim Američkim Državama. Korisnici ulaze u SAD putem automatskih kioska koji se nalaze u brojnim zračnim lukama unutar Sjedinjenih Američkih Država i na lokacijama za kontrolu diljem svijeta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!