Hrvatska ulaskom u Schengen postala privlačnija tražiteljima azila

09.02.2023.

Zadnja izmjena 19:39

Autor: Hina/HRT/V.G.

Migranti u Rijeci

Migranti u Rijeci

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

Nakon ulaska Hrvatske u Schengen policija ima pune ruke posla štiteći vanjske granice Europske unije. Samo u siječnju hrvatsku je granicu ilegalno prešlo oko dvije i pol tisuća migranata, od kojih je 1400 zatražilo azil. U postupanju policije prema migrantima postoji mehanizam nadzora u kojem sudjeluju i organizacije civilnog društva.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije Zoran Ničeno istaknuo je da je u siječnju ove godine azil u Hrvatskoj zatražilo 1390 osoba, što je 600 posto više u odnosu na siječanj prošle godine.

Migracijski se pritisci događaju i zbog otvaranja novih opasnih ruta, gdje krijumčari ostavljaju migrante da odlaze, prvenstveno preko Save, što otežava zaštitu života tih ljudi, a to se vidi po velikom broju utapanja i traganja lani, pojasnio je Ničeno.

U siječnju 60 posto manje ilegalnih migranata


Dodao je da je u siječnju ove godine evidentirano skoro 60 posto manje osoba koje su nezakonito ušle u Hrvatsku u odnosu na prosinac prošle godine, ali su otkrivene i 34 osobe protiv kojih je pokrenut postupak zbog krijumčarenja ljudi, što je povećanje u odnosu na lanjski siječanj.

Govoreći o tzv. kompenzacijskim mjerama koje policija u pograničnim područjima provodi nakon uklanjanja granica sa Slovenijom i Mađarskom Ničeno je kazao da će MUP nastaviti s obukom svojih službenika te nabavom opreme.

Ukidanjem graničnih prijelaza kontrole će se u pograničnim područjima nastaviti tako što su 1034 policajca s tih područja raspoređeni u 15 policijskih postaja, čime se stvorila baza mobilnih timova koji ciljano pokrivaju područja radi sprječavanja krijumčarenja, ali i ostalog prekograničnog kriminala, navodi Ničeno.

Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt pojasnio je rad Nezavisnog mehanizma nadzora zaštite temeljnih prava u postupanja policijskih službenika u području nezakonitih migracija i međunarodne zaštite osnovanog u lipnju 2021.

Vlada je krajem prošle godine istaknula da je Hrvatska prva u EU uspostavila nadzor policije u suradnji s civilnim društvom, odnosno organizacijama koje imaju dugogodišnja iskustva u zaštiti ljudskih prava.

Mogući nenajavljeni posjeti zelenoj granici


Mehanizam prikuplja informacije o kršenjima ljudskih prava izravnim nadzorom te iz medija, e-mailova, poziva i sl. te ocjenjuje njihovu kvalitetu i potom na njih reagira.

- Tako smo MUP-u ukazali na nepravilnost koja je utvrđena u Cetingradu, nakon čega je MUP bezrezervno napravio određene disciplinske postupke i sankcionirao policijske službenike koji su i po nalazu mehanizma postupali protivno pravilima službe i ugrozili sigurnost i zdravlje osoba s kojima su tada bili u kontaktu, kazao je Markt.

Trajanje sporazuma s MUP-om lani je produljeno s 12 mjeseci na 18, a novosti su i mogućnost nenajavljenih posjeta zelenoj granici te pristup informacijskom sustavu MUP-a, tzv. "dnevniku događanja".

Uz to, izradom vlastite web stranice i adrese elektroničke pošte mehanizam se više otvara stručnoj javnosti koja će moći dostaviti precizno i ažurno informacije mehanizmu. Osim što se mogu prijaviti nepravilnosti u vezi s migrantima, sada postoji mogućnost da se i policijski službenici anonimno obrate mehanizmu ako se događa neka nezakonitost u lancu zapovijedanja i slično, naveo je Markt.

Mehanizam se želi i poboljšati, a za to se brine savjetodavno tijelo.

- Prati rad nezavisnog mehanizma nadzora tako da daje primjedbe i sugestije i da pokuša utjecati da taj mehanizam bude kratko rečeno bolji, rekao je Saša Rajić, zamjenik pučke pravobraniteljice.

U protekle 2 godine provedeno je 20 nadzora, reagira se po prijavama, čak i medijskim napisima.

- Nadzor je bio direktno vezan uz reportažu koju je objavila jedna televizija gdje je policija bila optužena za određeno nepravilno postupanje. Mi smo također utvrdili da je do toga došlo, rekao je Markt.

Informirali su o tome i MUP, koji je, kaže, reagirao. Cilj nadzora je kvalitetnija procedura i dobro obavljen posao policije.

Više pogledajte u prilogu Ive Magušić Dumančić:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!