U Savi pronađen utopljenik i spašeno 10 migranata

29.12.2022.

19:21

Autor: P.F./Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marko Prpic / Pixsell

U Savi u Slavonskome Brodu jutros je pronađeno tijelo muškarca, a dokumenti upućuju na to da je riječ o strancu koji je nezakonito ušao u zemlju. Sat vremena prije toga policija je kod Donje Bebrine sudjelovala u spašavanju 10 migranata kojima se prevrnuo čamac.

Slavonskobrodska policija je u 7.50 primila je dojavu građana da je u Savi utopljenik.

- Na mjesto događaja u Slavonskome Brodu, u Splavarsku ulicu, odmah su upućeni policijski službenici, a djelatnici nadležnih službi su u 9.50 na obalu izvukli mrtvu mušku osobu, rekla je glasnogovornica brodsko-posavske Policijske uprave Kata Nujić, dodajući kako se procjenjuje da je utopljenik više dana bio u vodi.

Policija je kod utopljenika pronašla dokumente koji upućuju na to da je riječi o stranom državljaninu koji je nezakonito prešao državnu granicu.

- U želji da se na bilo koji način domognu zemalja Europske unije, strani državljani često riskiraju život te preplivavaju opasnu Savu ili je prelaze malim gumenim čamcima, u grupama ili pojedinačno, rekla je Nujić.

Jutros u 6.35, prije pronalaska utopljenika, granična policija u blizini Donje Bebrine, 18 kilometara istočno od Slavonskoga Broda, uočila je u poplavljenom području mali gumeni čamac u kojem je bilo desetak osoba.

- U jednom trenutku čamac se prevrnuo, nakon čega su im policijski službenici odmah priskočili u pomoć te su trojicu stranih državljana izvukli iz vode i smjestili u službeno plovilo. Sedam osoba doplivalo je do obale, rekla je Nujić.

Svih deset osoba u toj skupini ilegalnih migranata muškarci su iz Afganistana. U skladu sa zakonskim odredbama, Nujić je najavila postupak koji će završiti njihovim vraćanjem u Bosnu i Hercegovinu, iz koje su došli.

Iz rijeke Save u Slavonskom Brodu u četvrtak oko 11.15 izvučen je osobni automobil u kojem je pronađeno tijelo žene. Pretpostavlja se da je riječ o 47-godišnjakinji iz Sibinja čiji je nestanak prijavljen policiji. Žena se 26. prosinca oko 23 sata odvezla iz obiteljske kuće bijelom škodom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!