Hrvatska uputila prosvjed Srbiji jer je Pavličeku zabranjen ulazak u zemlju

06.02.2023.

11:22

Autor: Ines Krešić Milanković/HRT/IMS

Marijan Pavliček

Marijan Pavliček

Foto: Ines Krešić Milanković / HRT

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman iskazao je srbijanskom kolegi Ivici Dačiću nezadovoljstvo jer je šefu Suverenista Marijanu Pavličeku u subotu zabranjen ulazak u Srbiju, a MVEP je u ponedjeljak zbog toga prenio prosvjed srbijanskoj veleposlanici u Zagrebu.

Galerija
Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji, Foto: Ines Krešić Milanković/HRT
Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji, Foto: Ines Krešić Milanković/HRT

Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček, kojemu je u subotu zabranjen ulazak u Republiku Srbiju gdje je trebao sudjelovati na kulturnoj manifestaciji Šokačkoj večeri, ocijenio je u ponedjeljak kako je riječ o čistoj političkoj odluci srbijanskih vlasti

- Zašto su donijeli takvu odluku, to treba njih pitati. Meni su dali papir na kojem piše kako mi nije dozvoljen ulazak u Srbiju zbog 'bezbednosti Republike Srbije i njezinih građana, rekao je Pavliček na konferenciji za novinare.

Ustvrdio je kako je jedan od najaktivnijih zastupnika u Hrvatskom saboru, koji je u niz navrata tražio da se s Srbijom razriješe pitanja ratne odštete, nestalih osoba, kao i odštete logorašima srpskih koncentracijskih logora.

- O tome ću govoriti dok god se ta pitanja ne razriješe, ali to ne može biti razlogom da se saborskom zastupnikom s diplomatskom putovnicom zabrani ulazak u susjednu državu, naveo je Pavliček.

Podsjetio je da su se ministri vanjskih poslova Hrvatske i Srbije u zadnjih mjesec dana dva puta sreli i družili te poručio da se međudržavni problemi ne rješavaju na takvim druženjima već ozbiljnim političkim razgovorima.

Zatražio je brzu reakciju Ministarstva vanjskih poslova, a nakon primjedbe novinara da je ministarstvo već reagiralo, Pavliček je izrazio zadovoljstvo.

Na granici je, kaže, čekao tri sata da bi se na kraju morao vratiti u Vukovar. Za pripadnike srbijanske granične službe rekao je kako su bili vrlo korektni.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izarazio je srbijanskom kolegi Ivici Dačiću nezadovoljstvo jer je Pavličeku u subotu zabranjen ulazak u Srbiju, a MVEP je u ponedjeljak zbog toga prenio prosvjed srbijanskoj veleposlanici u Zagrebu.

Saborski zastupnik i član saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Marijan Pavliček pozvan je da u subotu prisustvuje 6. Šokačkoj večeri koju je u Vajskoj (Vojvodina) organiziralo Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Antun Sorgg.

DSHV se nada brzom prevladavanju nesporazuma


Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) priopćio je u ponedjeljak da se nada brzom prevladavanju nesporazuma oko zabrane ulaska čelnika Hrvatskih suverenista Marijana Pavličeka u Srbiju u subotu, gdje je trebao biti gost hrvatske udruge u mjestu Vajska.

Vjerujemo kako iza vraćanja Pavličeka s državne granice ne stoji namjera da se započetom procesu 'otopljavanja' našteti, te da će biti iskazana institucionalna, napose diplomatska spremnost da se taj nesporazum čim prije prevlada, priopćio je DSHV na Twitteru.

Stranka hrvatske manjine je također istaknula da im je potpora institucija Republike Hrvatske (između ostalog i) sudjelovanjem na manifestacijama koje organiziraju hrvatske udruge kulture u Srbiji, vrlo značajna i da takve geste cijeni.

Čelniku Hrvatskih suverenista i saborskom zastupniku Pavličeku nije u subotu dopušten ulazak u Srbiju i odlazak u bačko mjesto Vajska gdje je trebao biti gost Šokačke večeri u organizaciji mjesne hrvatske udruge Antun Sorgg.

On je Večernjem listu rekao kako su mu na graničnom prijelazu Bogojevo uzeli diplomatsku putovnicu, nakon čega je uslijedilo čekanje od čak tri sata bez objašnjenja što je u tijeku ili što je skrivio.

Srpski carinici i policajci bili su korektni, osim što sam tri sata sjedio u automobilu kao nekakav kriminalac. Na kraju su mi donijeli rješenje po kojem mi se zabranjuje ulazak u Republiku Srbiju jer, kako oni kažu, ugrožavam sigurnost države i njezinih građana. Poslije toga mogao sam se samo okrenuti i vratiti u Vukovar, rekao je Pavliček.

Slučaj je komentirao i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

- Kada je u pitanju granična problematika, bilo da su hrvatski državljani nepotrebno dugo zadržavani od strane srbijanske policije ili ako im je uskraćen ulazak, naravno da MVEP i generalni konzulat u Subotici treba reagirati. Čim sam saznao od Žigmanova za ovaj slučaj, ja sam stupio u kontakt s Dačićem kojem sam iskazao zabrinutost i nezadovoljstvo postupanjem s hrvatskim državljanima, imajući u vidu činjenicu da smo već ostvarili dva susreta na kojima smo dogovorili hodogram o rješavanju svih otvorenih bilateralnih pitanja. Ovakvi događaji ne bi trebali zasjeniti ono započeto. Jutros smo pozvali veleposlanicu Republike Srbije kojoj smo prosvjedovali zbog tog događaja. Nadam se da će se ubuduće poštovati režim prelaska i da neće biti zabrana, a to mi je Dačić i obećao te da će istražiti ovaj slučaj.

Pavliček se obratio generalnom konzulatu Srbije u Vukovaru nakon što mu nije dozvoljen ulazak u zemlju, a ministar je rekao da je Pavliček mogao nazvati i njega.

- Žao mi je što gospodin Pavliček, kad je bio na granici, nije nazvao nekoga pa čak i mene. Ja sam uvijek dostupan. Veleposlanstvo, ministarstvo, generalni konzulat, rekao je Grlić Radman, dodavši da se Pavličeku ovo dogodilo već drugi put u proteklih nekoliko mjeseci.

Ministar je dodao i da Pavličekov dolazak, kao nositelja diplomatske putovnice, nije bio najavljen.

- Stvar je zemlje primateljice hoće li nekome uskratiti ulazak ili ne, bez obzira bio nositelj službene, obične ili diplomatske putovnice, rekao je.

Na upit novinara je li upućivanje poziva ministru dostupno samo onima s diplomatskim putovnicama ili ga može nazvati bilo koji hrvatski državljanin s problemom na granici, ministar je rekao da su imali takvih slučajeva.

- Mi imamo situacija da građani nekad imaju problema na graničnom prijelazu pa želimo utvrditi o čemu se radi. Onda združeno, s ministarstvom unutarnjih poslova i graničnom policijom, radimo na uklanjanju tih teškoća, rekao je Grlić Radman.

Dodao je da je Pavliček zadržan na granici nekoliko sati i da je imao dovoljno vremena da se obrati MVEP-u, veleposlanstvu i generalnom konzulatu.

Problema s ulaskom u Srbiju imao vukovarsko-srijemski župan Dekanić


Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić imao je neugodnosti u subotu pri prelasku državne granice sa Srbijom, gdje je na graničnome prijelazu Bačkoj Palanci zadržan dva i pol sata, nakon čega je pušten u Republiku Srbiju.

Kako je medijima danas potvrdio župan Dekanić, on je zadržan dva i pol sata na graničnome prijelazu Bačkoj Palanci prilikom pokušaja da prijeđe državnu granicu, nakon čega je pušten u Srbiju.

- Krenuo sam na poziv Hrvatskoga kulturno-umjetničkog društva 'Antun Sorgg', koje je u Vajskoj organiziralo 6. šokačku večer. Dolaskom na granični prijelaz zadržani smo i bez ikakvog objašnjenja držani dva i pol sata. Na kraju su nas ipak pustili da pređemo granicu, a kada sam upitao razlog čekanja, rekli su da se radilo o smjeni iako su u međuvremenu automobili normalno prelazili granicu, izjavio je Dekanić.

O onome što se dogodilo obavijestio je i generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru Aleksandra Nakića i hrvatskog veleposlanika u Srbiji Hidajeta Biščevića. Potvrdio je i kako je nedavno prilikom prelaska državne granice sa Srbijom zadržana i ravnateljica županijske razvojne agencije Zrinka Čobanković, koja je nakon dužeg čekanja odustala od prijelaza granice.

Predsjednik Suverenista i član saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Marijan Pavliček prije toga je izvijestio da nije stigao na Šokačku večer koju je u Vajskoj organiziralo Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo "Antun Sorgg" iako je imao diplomatsku putovnicu. Nakon trosatnog čekanja na srbijanskome graničnom prijelazu Bogojevu nije dobio dozvolu ulaska "zbog sigurnosti Republike Srbije i njezinih građana".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!