Hrvatska vlada podržala proglašenje holodomora genocidom nad Ukrajincima

15.06.2023.

16:46

Autor: M.M./Hina/HRT

Hrvatska vlada podržala proglašenje holodomora genocidom nad Ukrajincima

Hrvatska vlada podržala proglašenje holodomora genocidom nad Ukrajincima

Foto: Marko Prpic / Pixsell

Hrvatska vlada podržala je na sjednici u četvrtak inicijativu Hrvatskog sabora da se holodomor proglasi genocidom nad ukrajinskim narodom.

- Podržavamo tu inicijativu koju su pokrenuli klubovi u Hrvatskom saboru, kazao je Plenković na sjednici vlade.

Državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Zdenko Lucić kazao je kako predloženom deklaracijom Hrvatski sabor priznaje holodomor - prisilno izazvanu glad koju je smišljeno i organizirano proveo komunistički staljinistički režim u Ukrajini u razdoblju 1932-1933. - kao zločin genocida nad ukrajinskim narodom.

Procjenjuje se da je između 4 i 6 milijuna Ukrajinaca umrlo tijekom holodomora (gladomora) 1932./1933., odnosno velike gladi koju su izazvale sovjetske vlasti.

Holodomor je genocidom priznalo više od 20 zemalja te Europski parlament.

Hrvatski suverenisti, koji su prije dvije godine predlagali sličnu inicijativu, u Saboru su organizirali okrugli stol pod nazivom Holodomor - genocid nad ukrajinskim narodom.

- Od 2008. naš se Sabor s prekidima bavio ovom temom no sjene kukavičluka i političke rezerve spriječile su nas da ovaj užas nazovemo onakvim kakav jest. Ne možemo Holodomor nazvati masovnim zločinom protiv čovječnosti- jer on je bio genocid, rekao je Marko Milanović Litre, Hrvatski suverenisti.

- Vražji je to bio plan - uništiti naciju poljoprivrednika oduzimajući ljudima kruh. Ali mučitelji nisu uspjeli zaustaviti strujanje života koji teče iz naše povijesti. Tu smo, čak i nakon Holodomora, nakon komunizma, čak i nakon invazije koju nažalost imamo, istaknuo je Ruslan Jegorov, tajnik veleposlanstva Ukrajine u RH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!