16:24 / 10.08.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Hrvatske vode tvrde da je u Karašici sve u granicama normale

Darko Župan - Ekološka udruga Eko-Karašica

Darko Župan - Ekološka udruga Eko-Karašica

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Što se događa s rijekom Karašicom, što je uzrok njezina onečišćenja? Na to pitanje mještani i ekološke udruge Valpovačkog kraja pokušavaju dobiti odgovor mjerodavnih, ali bez uspjeha.

Stigli su rezultati analize vode, a prema njima, tvrde u Hrvatskim vodama sve je u granicama normale. 

- Iz Hrvatskih voda su bili naručitelji istraživanja i analize vode iz rijeke Karašice. Rezultati nisu pokazali ništa neuobičajeno, naime uzorci su uzeti na tri mjesta te je sve više-manje u granicama normale. Spomenuto stanje je uzrokovano niskom vodostajem i visokim temperaturama, navodi se, prenio je glavne značajke iz priopćenja, naš reporter Marin Ćurić koji se javio u Regionalni dnevnik.

No prosvjednici se ne slažu s rezultatima analize. 

- Meni su to očekivani rezultati, nije mi to ništa neobično. Prije 10 godina je u Belišću iz tvornice papira izlazio crni lug u Dravu te su također tamo rezultati pokazivali da je sve normalno. Ovo me ne čudi, ali bi onda trebalo objasniti pogibiju tih tona ribe, iz Hrvatskih voda ne priznaju da se radi o toni. Došli smo ovdje na mjesto za koje smatramo da je glavno mjesto kontaminacije trovanjem rijeke Karašice. To je taj kanal Putna. To ćemo isto tražiti da se sanira, ističe Darko Župan iz Ekološke udruge Eko-Karašica. 

Ogromna količine te crne tvari se i dalje izlijeva, a unutra su mangan, željezo i amonijak, tvrde iz ove Ekološke udruge. 

- Mi 100% mislimo da se radi o zagađivanju, nije riječ o izvanrednom onečišćenju, tražimo od institucija da istraže tko je zagađivač, dodaje Župan. 

Voditelj ribolovnog područja Donji Miholjac Željko Matanić pojasnio je kako oni vide situaciju s rijekom Karašicom. 

- To je počelo 22. srpnja, odmah smo obavijestili 112 i policiju i još čekamo nalaze policije. Ovdje se dogodio ekocid velikih razmjera, imamo 35 kilometara Karašice. Ovdje je sve nastradalo do ulaza u Dravu. Na svega sto metara imate sto kila štuke i sto kila soma, pa potom šaran... Ovdje nema života. Sva plemenita riba, više toga ništa nema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!