Hrvatski Crveni križ u pripravnosti zbog Ukrajine

25.02.2022.

16:20

Autor: Hina/A.P.C.

HCK u pripravnosti zbog izbjeglica iz Ukrajine

HCK u pripravnosti zbog izbjeglica iz Ukrajine

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Hrvatski Crveni križ (HCK) izražava duboku zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Ukrajini te je kao dio Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca svoje snage stavio u fazu pripravnosti za slučaj potrebe prihvata izbjeglica. 

Prema trenutnim predviđanjima, moguće je očekivati veći broj izbjeglica iz Ukrajine u Poljsku, Slovačku, Mađarsku i Rumunjsku, kojima će pomoć pružiti nacionalna društva Crvenih križeva iz tih zemalja. Ta su društva dio mreže "Susjedi pomažu prvi", čijim radom trenutno koordinira Hrvatski Crveni križ, kaže se u priopćenju.


Dođe li do prihvata izbjeglica u Hrvatskoj, HCK će biti spreman pružiti im pomoć. Trenutno se provodi definiranje prihvatnog kapaciteta, u što su uključena društva Crvenoga križa koja imaju mogućnosti smještaja ljudi na području Hrvatske.


Aktivirana je i Služba traženja HCK-a, koja već sada u suradnji Međunarodnim odborom Crvenoga križa sudjeluje u pripremnim aktivnostima usmjerenima prema raseljenim i izbjeglim osobama, te će pomagati u evidenciji osoba i obnavljanju obiteljskih veza u slučaju dolaska izbjeglica u Hrvatsku.


Imajući u vidu da stanovništvo pogođeno oružanim sukobom već sada treba humanitarnu, ali i svaku drugu pomoć, HCK priprema pokretanje apela za pomoć raseljenim i izbjeglim osobama. O svim informacijama o načinu prikupljanja pomoći HCK će građane pravodobno obavijestiti, ističe se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!