Nakon šest mjeseci agonije u Zambiji, Hrvati se vratili kući

03.06.2023.

Zadnja izmjena 19:10

Autor: T.V./M.M./HRT

Nakon šest mjeseci agonije u Zambiji, Hrvati se vratili kući

Nakon šest mjeseci agonije u Zambiji, Hrvati se vratili kući

Foto: HTV / HRT

Četiri hrvatska para i njihova posvojena djeca stigli su u Hrvatsku iz Zambije. Poslijepodne su sletjeli u Ljubljanu, odakle su prevezeni u Hrvatsku, neki kombijima Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a po neke su došli prijatelji i rodbina. Zbog svega što su prošli u proteklih pola godine, bit će im omogućena i psihološka pomoć budu li je trebali.

Baloni, igračke, cvijeće i veliko iščekivanje na ljubljanskom aerodoromu. Nekoliko minuta prije 15 sati sletio je avion. I u njemu osmero roditelja s četvero posvojene djece.

Šest mjeseci i dva dana prošlo je otkad su krenuli na put u Afriku, misleći da će se brzo s djecom vratiti kući. Svi šokovi i tuga, više od dva mjeseca zatvora, dva suđenja, odvojenost od djece - sve je to sad iza njih.

Na aerodromu ih je dočekao veleposlanik u Ljubljani, organiziran je i prijevoz kombijima.

- Svi smo sretni što je tako završilo, moja uloga ovdje je da ih pozdravim u ime ministarstva vanjskih poslova, u ime ministra Grlića Radmana i da na neki način evo ovim obilježimo završetak uloge diplomacije u ovom pothvatu, rekao je Boris Grigić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH u Sloveniji.

Dobrodošlica i nadležnog ministarstva, poručuje - tu smo za vas.

- Ovo danas je sretan trenutak međutim život ide dalje, oni su proživjeli iskustvo koje su proživjeli, a stručnjaci u našem sustavu imaju kapaciteta i mogućnosti da im pruže i neku psihosocijalnu pomoć, savjetovanje, podršku, posebice djeci, rekla je Melita Čusek, načelnica Sektora za zaštitu djece i obitelji u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Izdaleka njihovu je borbu za djecu promatrao i zagrebački gradonačelnik u čijoj je stranci Noah Kraljević.

- Drago mi je da je ta muka kroz koju su prolazili 7 mjeseci završila. Otpočetka je to svima normalnima izgledalo da nije trgovina djecom nego da su imali, ajmo reć, plemenite motive da posvoje djecu. Međutim neki desni političari su to iskorištavali i pokušavali još dodatno zagorčati već tešku poziciju tih hrvatskih državljana, ali to je njima na dušu, rekao je Tomislav Tomašević. 

A predsjednik SDP-a osvrnuo se na mržnju koja se u javnom prostoru razbuktala prema posvojiteljima kongoanske djece.

- Ta mržnja živi među dijelom hrvatskih građana, ali i to je posebno ružno, u dijelu saborskih zastupnika. I ta je mržnja u proteklih 6 mjeseci proključala i ne služi na čast Hrvatskoj, rekao je Peđa Grbin.

Kasno poslijepodne dio državljana koji su se vratili iz Zambije poslao je priopćenje u kojem kažu kako ni u najmračnijim danima nisu gubili nadu da će pravda pobijediti. Zahvaljuju vladi, Europskoj uniji, te zambijskom odvjetničkom timu, a medije mole da u nadolazećem periodu poštuju njihovu privatnost.

Četvero djece - tri djevojčice i jedan dječak - od danas počinje novi život, u novoj državi, s roditeljima koje im više nitko ne može oduzeti.

video thumb

- Jako smo sretni, ne možemo još vjerovati da smo došli. Put je dugo trajao, malo smo umorni, ali jako sretni da je sve pozitivno i da smo svih 12 došli, rekao je kratko Noa Kraljević.

Dodao je i kako im je najteže u ovih šest mjeseci pala situacija u kojoj je bilo toliko nepoznanica i nije se moglo znati kako će sve završiti.

Melita Ćusek, načelnica Sektora za zaštitu djece i obitelji istaknula je kako će im ponuditi svaku pomoć koja će im biti potrebna.

- Djeca se moraju uključiti u programe koji su za djecu, njihove majke moraju ishoditi porodiljske dopuste, ima tu nekih tehničkih stvari koje treba riješiti u čemu ćemo i mi biti na raspolaganju, rekla je. 

Podsjetimo, četiri hrvatska para u četvrtak su oslobođena na Visokom sudu u Ndoli u Zambiji pošto je sutkinja utvrdila da nema dokaza da su počinili kazneno djelo trgovine djecom niti da su dokumenti o posvojenju djece lažni.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je u četvrtak da oni u Hrvatskoj neće prolaziti dodatne postupke jer im je priznata inozemna sudska odluka, djeca imaju dokumente i vraćaju se u Hrvatsku kao hrvatski državljani.

Četiri para iz Hrvatske otputovala su potkraj prošle godine u Zambiju kako bi preuzeli djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravala napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu djecom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!