Hrvatski državljani napustili Zambiju, dolazak tijekom subote

02.06.2023.

Zadnja izmjena 23:35

Autor: Iva Vukadin/Dnevnik/T.V./P.F./HRT

Hoće li se Hrvati iz Zambije vratiti već danas?

Hoće li se Hrvati iz Zambije vratiti već danas?

Foto: Staf Media Consultancy / PIXSELL

Dvanaest hrvatskih državljana, osmero odraslih i četvero njihove djece napustilo je u petak navečer zambijski glavni grad Lusaku te se nalaze na letu za Dubai. Njihov povratak u Hrvatsku očekuje se tijekom sutrašnjeg dana, kazao je glasnogovornik hrvatske vlade. 

Četiri hrvatska para koja su jučer na sudu u Zambiji oslobođena optužbi za trgovanje ljudima preuzela su danas posvojenu djecu. Nakon šest mjeseci boravka u Zambiji, napustili su tu zemlju i krenuli kući.

Iako je izgledalo kao borba s vjetrenjačama, čini se da je ovaj slučaj ipak dobio sretan kraj.

- Ispratili smo ih iz Ndole i put je krenuo. Nadamo se da će biti sve kao što smo isplanirali i da će se sve odvijati u najboljem redu. Isto tako smo organizirali sve što je potrebno u slučaju da dođe do nekih nepredviđenih situacija da možemo i njih riješiti, izjavio je hrvatski veleposlanik u Egiptu Tomislav Bošnjak.

Nakon šestomjesečne borbe, djeca su ponovno sa svojim posvojiteljima. Vijest je s olakšanjem dočekana u Hrvatskoj.

- To je neopisivo bilo kojem ljudskom biću, vjerojatno i iz pozicije i pravne i ljudske, iz pozicije i majke i rođaka i obitelji, tako da su oni u pregrštu emocija. Čekamo još ovaj zadnji korak da doista slete na hrvatsko tlo pa da budemo sretni i da vidimo da je napokon ta agonija završena, izjavila je Sandra Marković, odvjetnica uhićenog bračnog para.

Od početka te agonije pa do završetka sudskog postupka Hrvatska je štitila prava i interese osmero hrvatskih državljana, ali i četvero djece koja su stekla hrvatsko državljanstvo.

Na slučaj Zambija osvrnuo se premijer Andrej Plenković u uvodu Vladine sjednice. Istaknuo je napore hrvatske diplomacije u zaštiti naših državljana kojima se sudilo te djece koja su također državljani naše zemlje. Naglasio je navode iz sudske presude.

I predsjednik Republike Zoran Milanović smatra da je hrvatska diplomacija učinila dovoljno da se Hrvati vrate u svoju zemlju. 

A slučaj nije zaobišao ni govor mržnje. Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter istaknula je da je reagirala i u ime institucije.

Naši državljani večeras su napustili  Zambiju i uputili se prema Hrvatskoj.

Nakon oslobađajuće presude hrvatskim državljanima kojima se u Zambiji sudilo za trgovanje ljudima vraćene su putovnice. Kako je objavljeno, priprema se dokumentacija i obavljaju ostale formalnosti. Na povratku naših državljana u Hrvatsku intenzivno radi konzularna služba. Moguće je da će se vratiti već danas.

Na slučaj Zambija osvrnuo se premijer Andrej Plenković u uvodu Vladine sjednice. Istaknuo je napore hrvatske diplomacije u zaštiti naših državljana kojima se sudilo te djece koja su također državljani naše zemlje. Također je naglasio navode iz sudske presude.

- Sutkinja je navela da nije dokazano da su naši državljani počinili kazneno djelo trgovanja djecom, kao što nije dokazano niti da su dokumenti o posvojenju lažni. Podsjećam da je od trenutka pritvaranja pa do završetka procesa Hrvatska štitila prava i interese naših državljana pružajući im konzularnu pomoć. Osim prava hrvatskih parova, štitili smo prava djece koja su prošla postupak posvojenja i stekla hrvatsko državljanstvo. U ovom trenutku vode se administrativni postupci u vezi s djecom i vidjet ćemo kako će dalje teći postupak spajanja s djecom i njihova što skorijeg povratka u Hrvatsku, rekao je premijer Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!