Pacijentici koja je napala psihijatricu određen jednomjesečni istražni zatvor

30.01.2023.

09:50

Autor: M.M./HRT

Liječnici

Liječnici

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Tridesetšestogodišnjoj pacijentici koja je u Virovitici napala psihijatricu određen je jednomjesečni istražni zatvor. Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru donijelo je rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju. Hrvatski liječnički sindikat najoštrije je osudio divljački napad na liječnicu. 

Hrvatski liječnički sindikat najoštrije osuđuje napad na liječnicu

Hrvatski liječnički sindikat najoštrije osuđuje divljački napad nožem – pokušaj ubojstva kolegice koji se dogodio u subotu poslijepodne u Virovitici.

HLS poštovanoj kolegici želi što skoriji oporavak, a javnosti skreće pažnju na visok stupanj nesigurnosti u kojem žive i rade hrvatski liječnici.

Naime, sigurnost liječnika je preduvjet za adekvatno i kvalitetno liječenje pacijenata. Medicinsko osoblje, kao i ostali zaposlenici, imaju pravo na sigurno, stabilno i uredno radno okruženje, a ovakvi nasilni događaji ostavljaju negativne posljedice na sve sudionike, pacijente i sve zdravstvene djelatnike. Napad na medicinsko osoblje je simptom negativne promjene u društvu, a naš zajednički cilj mora biti izgradnja kulture poštovanja, sigurnosti i nenasilja.

- Mi hrvatski liječnici održavamo ranjeni hrvatski zdravstveni sustav na životu svakodnevno se boreći s nemogućim uvjetima rada – nedovoljnim brojem hrvatskim liječnika na veliki broj hrvatskih pacijenata, stotinama mlađih kolega koji napuštaju Hrvatsku, stotinama protuzakonitih prekovremenih, slabo plaćenih sati. Ako nam uza sve to država nije u stanju omogućiti osnovnu tjelesnu sigurnost – pitamo se tko će se uopće odlučivati na plemeniti liječnički poziv, tko će liječiti nove hrvatske generacije već za 5, a kamoli 10, 20 i 30 godina. Mora li hrvatska liječnica ili liječnik biti ubijen da bi država ozbiljno shvatila ovaj problem?, istaknula je Renata Čulinović-Čaić, dr. med., predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata.

Hrvatski liječnički sindikat apelira na Vladu Republike Hrvatske, nadležno ministarstvo i Ministarstvo unutarnjih poslova da uvedu i primjene mjere sigurnosti koje je HLS u nekoliko navrata predlagao:

    • uvesti obvezu 24-satne nazočnosti zaštitarske službe u zdravstvenim ustanovama

    • u zdravstvenim ustanovama uvesti nadzor kamerama na mjestima gdje su napadi na zdravstvene radnike učestaliji (čekaonice, prijamni šalteri)

    • provoditi strogu kontrolu ulazaka posjeta u zdravstvene ustanove

    • zdravstvene ustanove proglasiti mjestima nulte tolerancije na nasilje

    • napadače na zdravstvene radnike na njihovim radnim mjestima najstrože kažnjavati

    • imena i fotografije napadača redovito dostavljati svim zdravstvenim ustanovama

    • u Zakon o zaštiti prava pacijenata unijeti odredbu o obvezi pridržavanja kućnog reda u zdravstvenim ustanovama, što se odnosi i na pacijente i na njihove pratnje/posjete, kao i točno definirati sankcije u slučaju  nepridržavanja kućnog reda

Navedenim mjerama i strožim propisima mogli bi se spriječiti budući neželjeni događaji, osigurala bi se sigurnost medicinskih stručnjaka te bi se hrvatskim liječnicima omogućili dostojanstveni uvjeti za rad kakvi postoje u razvijenim zemljama Europe, ističu u HLS-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!