HUBOL zgrožen teškim nasiljem nad liječnicom u Virovitici

29.01.2023.

21:16

Autor: T.V./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) zgrožena je iznimno teškim nasiljem i napadom nožem na liječnicu tijekom njezinog pružanja zdravstvene skrbi pacijentici u Virovitici te joj je poželjela što brži oporavak.

Liječnici i drugi zdravstveni djelatnici, nažalost, sve su češće izloženi nasilju, kako svakodnevnom verbalnom nasilju, tako i fizičkom nasilju, upozorili su iz HUBOL-a.

Kažu i da su liječničke organizacije višekratno upozoravale zdravstvenu administraciju na nedovoljnu razinu sigurnosti u zdravstvenim ustanovama.

- Do danas donositelji odluka u zdravstvu uopće nisu pridavali pozornost ovom problemu, pa tako nisu niti pokušali definirati moguća rješenja koji bi osigurala povećanje sigurnosti radnih mjesta za liječnike i druge zdravstvene radnike, istaknuli su.

Drugi aspekt ovog problema je i to što, kako su dodali, nadležna državna tijela vrlo često te napade karakteriziraju samo kao prekršaj, a ne kao kazneno djelo, unatoč tome što je prije par godina u zakonodavstvo uvedeno kazneno djelo prisile prema zdravstvenom radniku.

- Žalosno je da tako pridonose minimiziranju ovog vrlo ozbiljnog problema, što nikako ne vodi do uvođenja rješenja za veću sigurnost u zdravstvenim ustanovama, ocijenili su iz HUBOL-a u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!