Liječnički i sindikat medicinskih sestara prihvatili Vladinu ponudu

29.10.2022.

Zadnja izmjena 15:44

Autor: T.V./M.M./Hina/HRT

Hrvatski liječnički sindikat prihvatio Vladinu ponudu povećanju osnovice plaća

Hrvatski liječnički sindikat prihvatio Vladinu ponudu povećanju osnovice plaća

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Članovi Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) izjasnili su se većinom glasova da prihvaćaju Vladinu ponudu o rastu osnovice i drugih materijalnih prava u 2022. i 2023. godini, izvijestili su u subotu iz tog sindikata. Ponudu je prihvatio i sindikat medicinskih sestara.

Sindikat je proveo anonimnu anketu među gotovo 3000 liječnika, svojih članova, koji su se većinom izjasnili da prihvaćaju Vladinu ponudu o povećanju osnovice plaće za šest posto od 1. listopada ove godine i za dva posto od 1. travnja 2023.

Dogovoreno je i povećanje iznosa božićnice i regresa s 1500 na 1750 kuna te dara za dijete sa 600 na 754 kune.

- Ovu odluku mogao je samostalno donijeti Glavni odbor Hrvatskog liječničkog sindikata, ali smo smatrali maksimalno demokratičnim upitati za stav sve naše članove. Stoga smo kroz anonimnu anketu zatražili njihovo mišljenje i njihovu ćemo odluku poštovati, istaknula je Renata Čulinović-Čaić, predsjednica HLS-a.

Od ukupno 11 sindikata na koje se vladina ponuda odnosi dosad ju je prihvatilo pet sindikata dok je jedan odbio.  

I sindikat medicinskih sestara prihvatio vladinu ponudu o rastu osnovice plaća

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara izvijestio je u subotu da je Glavno vijeće sindikata donijelo odluku o prihvaćanju Vladine ponude o rastu osnovice plaća i drugih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini.

- Prihvaćanjem ove ponude osigurali smo pretpostavku za potpisivanje dodatka Temeljnom kolektivnom ugovora za službenike i namještenike javnih službi kojim smo od 1. svibnja 2022. do 1. travnja 2023. za ukupno 12.4448 zaposlenih osigurali povećanje osnovice, dara za dijete te božićnice i regresa, ističe predsjednica Glavnog vijeća sindikata Anica Prašnjak.

- Dogovorna je i obveza da se tijekom trećeg tjedna mjeseca rujna 2023. ponovno pristupiti pregovorima o visini osnovice za 2023. godinu, čime smo kao i u svakim pregovorima dosad poboljšali materijalni status djelatnika u javnim službama pa tako i u sustavu zdravstva, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!