Hrvatski vojnici u Afganistanu potreseni

24.07.2019.

19:22

Autor: D.M./HRT

-

-

Foto: - / -

U Dnevniku HTV-a gostovao je brigadni general Perica Turalija, zapovjednik Specijalnih snaga Hrvatske vojske. A u Temi dana
Jutros se u Afganistanu bombaš samoubojica zabio u jedno od vozila u kojima su bili hrvatski vojnici. Od teških ozljeda preminuo je skupnik Josip Briški iz Sesveta, rođen 1992.. Dvojica naših vojnika teško su ranjena, ali izvan su životne opasnosti. Napad, za koji su odgovornost preuzeli talibani, najteži je na naše vojnike u 16 godina koliko je Hrvatska dio mirovne misije u toj ratom opustošenoj zemlji.

- Vojnici su prošli najrigorozniju obuku, pri samoj selekciji u specijalne snage, oni su najobučeniji dio Hrvatske vojske. Za upućivanje u Afganistan, prošli su četveromjesečnu obuku i selekciju. Mi obavljamo naše zadaće u sklopu treninga 20 'asist treninga', koncept savjetovanja i obučavanja afganistanskih institucija i vojnika. Konkretna zadaća ovog tima bila je savjetovanje menadžmenta upravljanja centra za obuku specijalne policije Afganistana. Mi ne provodimo operacije na terenu, mi ne provodimo kinetičke operacije, mi se bavimo savjetovanjem afganistanskih postrojbi, izjavio je u Temi dana brigadni general Krešo Tuškan.Sigurnosni stručnjak i ekspert za Afganistan Robert Mikac objašnjava kako se vojnici moraju kretati kroz grad, a cijeli grad je bojno polje. "Oni biraju metu koju mogu uhvatiti, a danas smo to bili mi", dodao je. Smatra kako je ovaj sukob moguće zaustaviti jedino pregovorima. Da je dosad bilo moguće pobijediti na bojnom polju onda bi to već i ostvarili. Talibani drže onaj nekontrolirani ruralni teritorij i pretežno s granicom s Pakistanom, naglasio je.

Tuškan: Vojnicima potrebna psihološka pomoć

Krešo Tuškan ističe kako su vojnici potreseni, da se teško nose s ovom situacijom, te kako im je potrebna psihološka pomoć. Ostaje pričekati razvoj situacije i povratka vojnika u Hrvatsku. Istragu provode afganistanske snage sigurnosti provode ju koalicijske snage NATO i istražni timovi. Vraćanje vojnika u Hrvatsku ovisi o medicinskoj procjeni, kad medicinska koalicijska struka da zeleno svjetlo za transport.

Turalija: Naši Hrvatski vojnici prolaze obuke i sposobni su za sve

- Ministar obrane i predsjednica RH rade na tome da tijelo što prije bude prevezeno u Hrvatsku. Više informacija imat ćemo tijekom noći ili sutra ujutro. Dvojica ranjenih vojnika su medicinski zbrinuti i dobro su. Kada oni budu spremni, bit će preveženi u Hrvatsku, kazao je gostujući u Dnevniku HTV-a brigadni general Perica Turalija, zapovjednik Specijalnih snaga Hrvatske vojske.Naglasio je kako hrvatski vojnici ne sudjeluju u borbenim operacijama, ali da sam boravak u takvom okruženju nosi određeni rizik. Ovakve napade, dodao je - teško je predvidjeti. Svi pripadnici hrvatskog kontigenta prolaze obuke i sposobni su za sve, rekao je Turalija koji sutra putuje u Afganistan - posjetit će ranjene vojnike i hrvatski tim. Ponovio je kako se radi o profesionalcima koji su pripremljeni i za ovakve slučajeve. Psihološka pomoć, ako bude potrebno - bit će im pružena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!