16:23 / 28.01.2020.

Autor: S.M./B.V.M./HRT

Hrvatskim državljanima u Wuhanu ponuđena je evakuacija

Foto: Privatni album

Foto: Privatni album

Foto: - / -

Hrvatskim državljanima koji žele napustiti kineski grad Wuhan, epicentar epidemije izazvane koronavirusom, ponuđena je evakuacija u organizaciji partnera iz EU, navodi MVEP.
Svi hrvatski državljani u Wuhanu su dobro, potvrdila je za HRT-ov web portal Margita Pauzin i dodaje da trenutačno traju pregovori da ih se evakuira u Francusku.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH prethodno je priopćilo da je ponudilo h
rvatskim državljanima, koji žele napustiti kineski grad Wuhan, evakuaciju u organizaciji partnera iz Europske unije, navodi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP). 

Hrvatice u Wuhanu: Ne paničarimo, ali molimo izbavite nas
U Wuhanu četvero Hrvata, MVEP savjetuje da se ne putuje u taj dio Kine
Kina odgodila početak drugog semestra u školama 

Margita Pauzin, hrvatska državljanka u Wuhanu, izjavila je jučer za HRT-ov web portal da je za virus doznala svega nekoliko dana nakon što je došla u posjet prijateljici u Wuhan. Kazala je "da ju nije strah virusa već toga da ne završim u nekoj od bolnica gdje je kaos. Strah me je da me ne zadrže u karanteni". 

Veleposlanstvo u Pekingu obavještava državljane RH u Wuhanu o svim mjerama 

Veleposlanstvo RH u Pekingu u stalnom je kontaktu s lokalnim kineskim vlastima i europskim partnerima kao i s četiri hrvatska državljana koji se nalaze u gradu Wuhanu, navodi MVEP. Dodaje da hrvatsko veleposlanstvo u Pekingu pravodobno obavještava hrvatske državljane u Wuhanu o svim mjerama, kao i opcijama za napuštanje grada te im stoji na raspolaganju kako bi njihov povratak kući prošao u najboljem redu.

Veleposlanstvo u Pekingu u kontaktu je i s ostalim hrvatskim državljanima u NR Kini i stoji im na raspolaganju za svu konzularnu pomoć i potporu, dodaje MVEP.

Epidemija koronavirusa izbila je u Wuhanu, gradu od 11 milijuna stanovnika u središnjoj Kini te se proširila tom pokrajinom koja je postala svojevrsna karantene. No nijedna od 106 smrti nije se dogodila izvan Kine i sve osim šest su se dogodile u Wuhanu, gdje se virus pojavio prošli mjesec.

Brojne zemlje već su počele evakuirati svoje građane koji će po povratku u domovini boraviti 14 dana u karanteni.

Ukupan broj slučajeva potvrđenih u Kini narastao je s 2835 u ponedjeljak na 4515 u utorak, rekla je Nacionalna zdravstvena komisija.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!