11:09 / 10.04.2019.

Autor: HRT

Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma

-

-

Foto: - / -

U emisiji "A sada Vlada" govorilo se o kulturnim odnosima Kine i Hrvatske te o aktualnim zbivanjima u zemlji.
U emisiji "A sada Vlada" govorilo se o kulturnim odnosima Kine i Hrvatske te o aktualnim zbivanjima u zemlji.

Gošća emisije bila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Obuljen Koržinek naglasila je da je sammit Kina + 16 jedan od najvećih vanjskopolitičkih događaja od osamostaljenja Hrvatske te osim toga prvi bilateralni posjet kineskog premijera Hrvatskoj i potvrda prijateljstva Hrvatske i Kine te stvaranje velikih mogućnosti u budućoj suradnji dviju zemalja.

- Mi smo ovu godinu proglasili godinom kulture i turizma između Hrvatske i Kine. Prva smo država iz formata Kina + 16 koja je angažirana na takvom projektu. Nije slučajno da su izabrana područja kulture i turizma, zato što sve inicijative Kine, ali i EU posežu za kulturom kao „mekom silom“ u međunarodnim odnosima i ona je nešto što nas povezuje, rekla je ministrica.

Ministrica je istaknula da broj kineskih turista u Hrvatskoj iz godine u godinu raste i vjeruje da će takav interes rezultirati i otvaranjem izravne avionske veze između Hrvatske i Kine.

- Što se tiče kulture, nastavljamo s projektima koje smo bilateralno dogovarali prošle godine. Godina se danas otvara velikom izložbom, u Klovićevim dvorima, o kineskim znanstvenicima kao izvorištima kulture, povijesti i državnosti, a nakon toga će biti niz razmjena gostovanja kazališnih, glazbenih trupa, razmijenit ćemo izaslanstva na području nematerijalne baštine, gostovat će ansambli, rekla je.

Ministrica je naglasila da će biti posebnih razgovora glede ulaganja u luke. Hrvatska do 2030. planira ozbiljna ulaganja u željezničku mrežu, ulaganja u energetiku.

- Najveće kinesko ulaganje su vjetroelektrane u Senju, no razgovarat će se i o ulaganjima u poljoprivredu te u znanost i istraživanja, istaknula je ministrica.

Obuljen Koržinek rekla je kako je ovo trenutak da iskoristimo svoje interese bilateralnih odnosa s Kinom i afirmiramo ono što je važno za Hrvatsku.

- Mi smo već niz godina prisutni na pekinškom sajmu knjige i ulažemo velike napore kako bismo književnost za djecu i mlade približili tržištu na kojem postoji velik interes za tu vrstu književnosti.

Kina je pred otvaranjem Kulturnog centra u Zagrebu, što će dodatno intenzivirati suradnju dviju zemalja. Vezano uz Rijeku 2020. koja će postati Europska prijestolnica kulture, a čiji se program razvija pod sloganom Rijeka – luka različitosti, kineska strana izrazila je interes da se taj hrvatski grad poveže s gradovima u Kini koji su poznati po svojoj bogatoj povijesnoj i kulturnoj tradiciji, što će biti novi iskorak u izgradnji dijaloga i suradnje među hrvatskim i kineskim gradovima.

- Dogovorili smo da ćemo iduće godine u okviru formata Kina +16, imati samit koji se tiče nematerijalne kulturne baštine i bilo je govora da Hrvatska bude domaćin budući da je Hrvatska zemlja s najvećim brojem fenomena nematerijalne kulturne baštine koji su upisani u UNESCOV popis.

Ministrica se osvrnula i na slučaj kina Europa u Zagrebu i rekla je kako se ona zalaže da ono ostane na mjestu na kojem je bilo i do sada i kako su iz grada rekli da nemaju nikakve namjere prenamijeniti prostor kina.

- Ja vjerujem da će ovaj prostor ostati prostor javne namjene za koji je, kako je rekao gradonačelnik, i bio kupljen, rekla je.

Tjedan medijske pismenosti iznimno je važan i zanimljivo je bilo vidjeti iz istraživanja koliko su građani svjesni i prepoznaju kako su svakodnevno izloženi lažnim vijestima. Samo 8 posto građana je reklo kako je prošlo neki program medijske pismenosti gdje su mogli učiti boljem prepoznavanju neprimjerenih sadržaja.

- Radimo na novom Zakonu o elektroničkim medijima i njime ćemo objediniti portale i tu ćemo ići s čvršćom regulativom, no međutim, postoje društvene mreže na kojima se dijele različiti sadržaji za koje građani misle da konzumiraju medije i nisu svjesni da iza toga ne stoji urednička odgovornost i regulativa. To je prostor u kojem smo najizloženiji i s tim se teško boriti, zaključila je ministrica.

Uskoro video...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!