Hrvatskoj policiji u sezoni će pomagati strani kolege

04.07.2022.

13:16

Autor: Marisabel Majić/Ana Bralić/Dnevnik/HRT/Hina/E.L.S./B.A.

Sigurnost sezone

Sigurnost sezone

Foto: HTV / HRT

Ovoga je ljeta nastavljen projekt "Sigurna turistička destinacija", u skopu kojeg u Hrvatsku stižu policajci iz drugih država. U komunikaciji s turistima iz njihove zemlje, našim će policajcima pomagati i šestero policajaca iz - Južne Koreje...

Policajci iz Republike Koreje stigli su u Zagreb prošli tjedan. Nekima je ovo prvi put u Hrvatskoj.


- Želimo da se svi turisti, ne samo Korejci nego i svi ostali, te građani Zagreba osjećaju sigurnima. I želimo ostvariti uspješnu suradnju sa zagrebačkom policijom, rekao je jedan korejski policajac. 


Osim u užem centru Zagreba, na području Prve policijske postaje, radit će u još dvije županije - Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj. Rotirat će se svaka tri tjedna u iduća dva mjeseca.


- Radit će u policijskim odorama korejske policije bez službenog naoružanja i bez primjene policijske ovlasti. Osnovna zadaća korejskih policijskih službenika je pomoć našim policijskim službenicima u uspostavi što bolje komunikacije s korejskim turistima i obrnuto, rekao je Marko Rašić, načelnik Policijske uprave zagrebačke.


Godinama su Korejci bili među prvih pet stranih turista u Zagrebu. Sada su zbog cijele situacije u vezi s pandemijom pali ispod 30. mjesta, a prvi su turisti iz Sjedinjenih Američkih Država.


- Zagreb od početka godine bilježi skromne rezultate za goste iz južne Koreje. To je 2400 dolazaka i 4500 noćenja, rekla je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld.


- Ovo što gosti vide svoje policajce u svojim uniformama na drugom teritoriju u drugim zemljama daje im osjećaj sigurnosti i osjećaja jako dobrog osjećaja u destinaciji, ne samo sigurnosti nego i dobrodošlice, dodala je.


U Zagreb će 15. srpnja doći policajci iz Kine, dok se na Jadranu očekuje dolazak više od 100 policijskih službenika iz 20 zemalja.

Talijanski policajci prvi put u Šibensko-kninskoj

Strani policajci ljeti dolaze u našu zemlju već 16 godina, a do sada ih je u Hrvatskoj bilo više od 850. Godinama dolaze i na šibensko područje. Od danas s tamošnjim policajcima patroliraju i njihovi kolege iz Njemačke, Češke, Makedonije i Rumunjske, a od 1. kolovoza pridružit će im se prvi put na području PU šibensko-kninske i policijski službenici iz Italije. 


Inozemni policajci posao će obavljati zajedno sa svojim hrvatskim kolegama u mješovitim patrolama. Načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić rekao je za središnji HTV-ov Dnevnik da strani policajci imaju vrlo značajnu ulogu u stvaranju subjektivnog osjećaja sigurnosti kod stranih turista.


- Na neki način su spona između hrvatske policije i stranih turista, rekao je Kostanić:

video thumb

U Splitsko-dalmatinskoj policajci iz SAD-a, Njemačke, Južne Koreje, BiH...

Policijski službenici iz devet stranih država, njih 433, do sredine rujna pomagat će hrvatskim kolegama u Splitsko-dalmatinskoj županiji u sklopu projekta "Sigurna turistička destinacija", koji se u toj županiji provodi kontinuirano od 2008. godine. Njihova uloga je ostvarivanje što bolje komunikacije između hrvatske policije i stranih državljana, turista, a s ciljem ugodnijeg boravka i postizanja većeg osjećaja sigurnosti stranih gostiju.

Strani policijski službenici službu će obavljati na području Splita, Trogira, Omiša, Makarske, Postaje pomorske policije Split te Postaje aerodromske policije Resnik. Po potrebi će odlaziti i na druga područja poput otoka i druga mjesta gdje se u velikom broju okupljaju strani turisti.

- Prvi puta će ovdje na službi biti kolega iz SAD-a, on stiže polovicom srpnja, a novost je da imamo kolegu iz savezne pokrajine Bavarske koji je isto tako prvi put u međunarodnoj razmjeni baš kao i savezna pokrajina. Sve druge kolege, točnije njihove države su ovdje zastupljene od prije, kazao je voditelj poslova prevencije Paško Ugrina.

Osim Bavarske i SAD-a, u PU splitsko-dalmatinsku stigli su strani policajci iz Republike Italije, Francuske, Južne Koreje, Njemačke, Poljske, Slovačke, Bosne i Hercegovine i Češke Republike.

Ugrina je objasnio kako su strani policijski službenici od najveće pomoći prilikom gubitka dokumenata, lakših prometnih nezgoda kao i u situacijama kada strani državljani postanu žrtve nekih sitnih kaznenih djela.

- U pravilu su to situacije kad postoji određeno nerazumijevanje poznavanja hrvatskih propisa, dodao je voditelj Odjela prevencije u PU splitsko-dalmatinskoj.

Patrik Vučković službenik je iz Bavarske koji će svoju dužnost obavljati u Splitu, rođen je u Njemačkoj, a roditelji su mu podrijetlom iz Krapinsko-zagorske županije.

- Nadam se da će njemački turist prepoznati uniformu i kada je vide da ćemo imati lijepih razgovora kako bi se osjećali sigurno u Splitu. Privatno sam ovdje bio nekoliko puta, ali službeno prvi, izjavio je Vučković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!