HSLS: Žene zaslužuju pomoć države u ostvarivanja njihove društvene ravnopravnosti

11:07 / 08.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena

Foto: HTV / HRT

HSLS je u utorak, u povodu Međunarodnog dana žena, poručio da žene zaslužuju daleko više od poklonjenog cvijeta, zaslužuju odgovornost i pomoć države u pogledu osiguranja njihove društvene ravnopravnosti i jačanje njihova društvenog položaja.

U priopćenju upozoravaju na povećanje nejednakosti plaća i mirovina između žena i muškaraca.

Navodi kako je, iako dulje vrijeme formalno na vrhu političkih prioriteta, ravnopravnost spolova bilo jedno od područja koje je u tek uoči pandemije uzrokovane koronavirusom počelo ostvarivati faktičke, mjerljive i vidljive rezultate.

No, izbijanje pandemije ugrozilo je ostvarene rezultate zbog naglog i drastičnog porasta razlika između muškaraca i žena u području neplaćenog njegovateljskog rada, pogoršanja dugoročnih učinaka kako na plaćeni rad tako i prihode žena te nasilja nad ženama. Također, dovelo je i do znatnog porasta nejednakosti među spolovima u pogledu siromaštva, općenite dobrobiti, a osobito pogoršanja mentalnog zdravlja.

- Sa sigurnošću možemo reći da su teret sveopće globalne krize u većoj mjeri snosile žene u usporedbi s muškarcima. Zbog smanjenja funkcioniranje zdravstvenog i odgojno-obrazovnog sustava zbog covida, odgovornost u praksi u najvećoj mjeri preuzele su žene, upozorili su.

HSLS navodi i kako istraživanja pokazuju da su žene te zadaće u obliku neplaćenog rada obavljale 36 sati tjedno, to jest na godišnjoj projekciji taj rad iznosio bi gotovo 2 000 sati godišnje, što je gotovo jednako godišnjoj satnici posla s punim radnim vremenom.

Pri tome, iz Izvješća o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2020. godinu, odnosno podataka Eurostata, proizlazi da je u prethodnom desetljeću rodni jaz u plaćama udvostručio, dok je rodni jaz u mirovinama dosegnuo gotovo 30 posto. Nedostatak transparentnosti plaća utvrđen je kao jedan od glavnih problema, ističe HSLS.

Smatraju da je ravnopravnost spolova politička mjera za povećanje ekonomskog rasta. HSLS u svrhu ubrzanog usvajanja europskih standarda u tom bitnom području prava na jednake plaće za jednak rad ili rad jednake vrijednosti predlaže uvrštavanje usklađenosti sa zahtjevima buduće Direktive EP-a i Vijeća o jačanju primjene načela jednakih plaća muškaraca i žena putem transparentnosti plaća i provedbenih mehanizama u postupke javne nabave kao jedan od kriterija odabira ponude.

HSLS je čestitao Međunarodni dan žena svim ženama koje se danas u vrijeme velike gospodarske i društvene krize hrabro nose sa svim izazovima i teškoćama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!