Žene i dalje nisu ravnopravne u društvu

07.03.2022.

20:05

Autor: Iva Magušić-Dumančić, Jelena Šarić, Marisabel Majić/Dnevnik/HRT

U 40 dana ove godine ubijene su tri žene

U 40 dana ove godine ubijene su tri žene

Foto: Dnevnik / HRT

Sutra je Međunarodni dan žena, u povodu kojeg su se i danas čule poruke da žene i dalje nisu ravnopravne u društvu - što se mora hitno mijenjati. Pandemija je dodatno pogoršala njihov položaj, u posljednje dvije godine obiteljsko nasilje poraslo je za 30 posto.

Vlasnica cvjećarnice Snježana Crnković u ovo vrijeme ima pune ruke posla. Već 25 godina uspješna je poduzetnica u Petrinji. Obrt joj je uništen, ali nije odustala.

- Teško je, naravno da je teško, teško je svima, pa tako i nama. Ali, evo, sutrašnjim danom nadamo se da će biti sve ljepše i bolje, kaže.

U toj je županiji sve više obrtnica, a cilj je da se žene još više uključe u gospodarski razvoj, ali i politički život.

- Bez obzira na to što postoji određen napredak, ne možemo biti zadovoljni u potpunosti niti sa položajem, niti sa učešćem ili neučešćem žena u svim sferama života, rekla je Nada Murganić, predsjednica Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski".

U svijetu znanosti i tehnologije uspješne inovatorice često ostaju nevidljive. Nepravdu se trudi ispraviti izložba "Žene i tehnika". Zapostavljene su i u poslovnom svijetu, upozorava zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec.

- Gdje god pogledate, naći ćete uspješne, kreativne, obrazovane, sjajne žene koje obavljaju ključne funkcije, ali uvijek jedan korak iza vodeće pozicije, negdje pomalo u sjeni, kaže.

Žene su u Hrvatskoj većina, a tretiraju se kao manjina, poručili su sa SDP-ova skupa.

- Zato je jako važno da poruka današnjeg skupa, okruglog stola bude jasna, a to je da svi kao ljudi moramo imati pravo na jednaku šansu, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Da je darovanje cvijeća samo isprazna gesta, poručuju Socijaldemokrati.

- Ženama treba ravnopravnost, jednak pristup prilikama, ženama treba zaštita od nasilja, ženama treba mogućnost da jednako budu zastupljene u politici i u upravljačkim strukturama u firmi, to je ono što ženama treba, rekla je Katica Glamuzina iz Kluba zastupnika Socijaldemokrati.

I ne samo to. U Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena izložena nasilju. Mjere zaštite žrtava rijetko se izriču, a one izrečene ne provode.

- U nekoliko slučajeva upravo zbog kršenja zaštitnih mjera koje se izriču počiniteljima dolazi do brutalizacije nasilja, odnosno do smrtnog ishoda - ubojstvo žrtve, rekla je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

U 40 dana ove godine ubijene su tri žene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!