HSU: Ukinuti ugovore o dosmrtnom uzdržavanju

29.06.2022.

12:19

Autor: T.V./HRT/Hina

Umirovljenici, ilustracija

Umirovljenici, ilustracija

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Hrvatska stranka umirovljenika predlaže da se ukinu ugovori o dosmrtnom uzdržavanju jer ti ugovori često završe prevarom umirovljenika koji su dovedeni u položaj da ostanu i bez uzdržavanja i bez imovine koja činom potpisa prelazi u vlasništvo pružatelja dosmrtnog uzdržavanja.

To je jedna od mjera iz HSU-ovog prijedloga interventnih mjera za ublažavanje negativnog utjecaja inflacije na standard i položaj umirovljenika i starijih osoba u Hrvatskoj.

HSU podsjeća da je za ugovore o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju zainteresiran velik broj umirovljenika, jer time žele osiguravati svoju materijalnu i socijalnu sigurnost u starosti, dajući zauzvrat svoju imovinu (u pravilu nekretnine). Međutim, to otvara veliku mogućnost da ostanu i bez uzdržavanja i bez imovine, jer njihova imovina samim činom potpisa ugovora prelazi u vlasništvo pružatelja dosmrtnog uzdržavanja.

- Radi toga, smatramo da treba sasvim onemogućiti sklapanje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju te ostaviti samo mogućnost sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju, ali i tu uz daleko veću kontrolu, evidenciju i besplatnu pravnu pomoć umirovljenicima prilikom sklapanja ugovora, priopćio je HSU.

Ta stranka predlaže da se ugovori o dosmrtnom uzdržavanju sasvim uklone iz Zakona o obveznim odnosima, jer njihovo sklapanje za korisnike uzdržavanja u pravilu završavaju prijevarom osobe kojoj treba takva usluga.

Hrvatska stranka umirovljenika, kao još jednu od svojih mjera, predlaže da se izmjenama Zakona o porezu na dohodak opet omogući da se osobni odbitak može uvećati i za iznos stvarnih troškova zdravstvenih usluga, nabavu lijekova (doplate) i ortopedskih pomagala za vlastite potrebe, do određenog iznosa, ako ti izdaci nisu podmireni iz osnovnog, dopunskog ili privatnog zdravstvenog osiguranja ili dobivenih darovanjem.

Također, predlaže i uvođenje besplatnih sistematskih pregleda za sve umirovljenike i starije osobe iznad 65. godina.

HSU podsjeća da je prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za travanj 2022., udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći bio 35,6 posto zbog čega HSU navodi da je teško spajati kraj s krajem uz nadolazeću inflaciju.

Navode da se mirovine usklađuju na godišnjoj razini od 2 do 3 posto, a inflacija je službeno preko 9 posto. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!