HTV doznaje: Proizvodnja u Savskom Marofu za Pfizerovo cjepivo već u kolovozu

20.05.2021.

19:31

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/P.F./HRT

Silvana Skočajić

Silvana Skočajić

Foto: Dnevnik / HRT

U Pfizerovoj tvornici u Savskom Marofu počinje proizvodnja materijala za cjepivo. Zaposlit će tridesetak ljudi, investicija vrijedi 10 milijuna dolara.

Objavio je to danas na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

- Radit će se DNK predložak za cjepivo što je jako važno. Dakle, Hrvatska se putem Pfizera na taj način svrstava u krug onih zemalja gdje se proizvode sastojci pojedinih cjepiva, rekao je.

Zahvaljujući trećem ugovoru Europske komisije i Pfizera, rezervirano je 1,8 milijardi doza cjepiva koje će se isporučiti od kraja 2021. do 2023. godine.

Vijest o proizvodnji sastojaka za Pfizerovo cjepivo u Savskom Marofu provjerila je novinarka Silvana Skočajić za Dnevnik HTV-a. 

- Nakon što je danas potpisan ugovor između Pfizera i BioNTecha s Europskom komisijom i nabavi dodatnih doza, postalo je jasno da se proizvodnja mora prebaciti u Europu i upravo je to dio tog ugovora u kojem kažu da proizvodnja mora biti unutar Europske unije i da se ključne komponente moraju nabavljati unutar Unije, izvijestila je u Dnevniku HTV-a Silvana Skočajić o ulozi Hrvatske u proizvodnom lancu,

- Jučer smo saznali da jedna od Pfizerovih pogona, odnosno tvornica koje će to raditi je u Irskoj, a danas smo doznali da je druga u Savskom Marofu, gdje će se proizvoditi jedna od komponenti za cjepivo, dodala je.

- Naravno, trebat će nekoliko mjeseci da se prilagodi i proizvodnja, trebat će se prebaciti tehnologija, instalirati oprema, ali još važnije trebat će se dobiti i odobrenje od regulatornih agencija, među kojima je i američka agencija za lijekove koja traži doista visoke standarde koje moraju zadovoljiti Pfizerovi pogoni da bi uopće mogli biti uključeni u tu mrežu proizvodnje cjepiva. Čuli smo već da je investicija vrijedna 10 milijuna dolara i da će se zaposliti još 30-ak stručnjaka, a ovdje ih radi sada otprilike 400-tinjak, istaknula je Skočajić.

- Prema neslužbenim informacijama proizvodnja bi već mogla početi sredinom kolovoza iako prema ugovoru s Europskom komisijom sama isporuka bi trebala biti krajem ove godine kada bi trebali biti spremni svi pogoni. Ovdje bi se proizvodila jedna od komponenti, DNK predložak kako ga zove premijer, koji bi se onda slao u druge pogone Pfizerovih tvornica u Njemačkoj i Nizozemskoj i ondje bi se finalizirala proizvodnja samog cjepiva, objasnila je.

- Doista velik uspjeh za hrvatsku farmaciju danas, zaključno je rekla Skočajić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!