07:58 / 20.05.2021.

Autor: HRT

Plenković: Sastojci za Pfizerovo cjepivo radit će se u Hrvatskoj

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HRT

Na sjednici Vlade, uz redovita izvješća o stanju na potresom stradalim područjima i situaciji s koronavirusom, na dnevnom je redu i izvještaj o izvršenju Državnog proračuna za prošlu godinu te izmjene Zakona o osnivanju Agencije za ugljikovodike. 

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković rekao je da je prošlog tjedan premašen broj od 1 milijun cijepljenih sugrađana 1. dozom cjepiva protiv koronavirusa i nastavilo se s ubrzanim cijepljenjem.


- Zaključno s jučerašnjim danom utrošeno je  43.890 doza, a time smo došli do broja sugrađana cijepljenih 1. dozom na 1.109.161. Broj sugrađana koji su primili dvije doze je 341.008. Ukupno je utrošeno 1.450.169 doza. Ovim smo trećinu odraslog stanovništva cijepili najmanje jednom dozom. Do 30. lipnja ići ćemo na procijepljenost 50% do 55% punoletnog stanovništa prvom dozom. ovom ćemo dinamikom sigurno postići taj cilj, rekao je Plenković.


Ponovno je pozvao sve građane da se cijepe i zahvalio svio sudionicima u procesu procjepljivanja.


- U tijeku su završni razgovori o zelenoj digitalnoj potvrdi, pa i jutros smo imali konzultacije nekoliko premijera s predsjednikom Europskog vijeća o toj temi koja će biti i na sjednici Europskog vijeća u ponedjeljak i utorak, rekao je premijer.

Proizvodnja materijala za Pfizerovo cjepivo u Savskom Marofu


- Dobili smo potvrdu od Pfizera da će njihova tvornica u Savskom Marofu uključiti se u proizvodnju materijala za cjepivo. U Pfizerovim pogonima u Savskom Marofu raditi će se  DNK predložak za cjepivo, što je jako važno. Investicija je vrijedna 10 milijuna dolara, bit će zaposleno još 30-ak ljudi. EK je danas klopio ugovor s Pfizerom za dodatnih 900 milijuna doza iduće godine, rekao je Plenković.

O sastanku GSV-a i novom modelu potpora


- Imali smo tri vrlo važne teme. U provedbi Europskog stupa socijalnih prava podsjetili smo da smo očuvali radna mjesta i s te se strane ubrajamo u zemlje koje su se pokazale na visini u ovim kriznim vremenima, a sada idemo u fazu kreiranja novih radnih mjesta. Vrlo važna tema je bila i nova regionalna karta potpora, kazao je. Ministrica Tramišak je predstavila bitno povoljnije uvjete za potpore gospodarstvenicima koji će primati potpore od 1. siječnja 2022. po novom modelu. S novom regionalnom kartom potpora imat ćemo rast u potporama s 25% na 50% za panonsku Hrvatsku, isto toliko za regiju sjevera Hrvatske, svih sedam obalnih županija s 25% na 40% i Grad Zagreb s 25% na 35%, rekao je Plenković. Treća tema je zabrana rada nedjeljom, omogućavanja balansa između poslovnog i privatnog, obiteljskog života. Želimo da se limitira rad nedjeljom do 16 nedjelja u godini, rekao je.

Premijer se osvrnuo se i na jutrošnji sastanak Vijeća obrane

- Vijeće je zahvalilo Povjerenstvu i Stručnoj radnoj skupini koja je radila na projektu nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova. Vijeće je dalo potporu Vladi u dovršetku prcesa nabave višenamjenskog borbenog aviona, što je najvažnija nabava u povijesti Hrvatske vojske. Time postajemo važan akter u sigurnosnom obrambenom smislu i na međunarodnom nivou, rekao je Plenković.

Izvješće ministra zdravstva Vilija Beroša


Beroš je izvijestio o stanju zaraženosti u svijetu i stanju u Hrvatskoj.


- U pogledu procesa ciepljenja imamo odlične vijesti jer smo jučer dosegnuli razinu od 33% cijepljenog odraslog stanovništva. Ministarstvo zdravstva dostavilo je javnim zavodima uputu o otvaranju novih termina za cijepljenje minimalno mjesec dana unaprijed, rekao je Beroš.


- Nastavlja se smanjivati broj novozaraženih. U usporedbi s tjednom ranije bilježimo pad od 36 posto, broj hospitaliziranih je manji za gotovo 18 posto. No oprez je i dalje potreban. Pozivam sve građane da rezerviraju svoj termin za cijepljenje, rekao je Beroš među ostalim.

Sedam novih odluka Stožera civilne zaštite RH


Čelnik Stožera Davor Božinović izvijestio kako je od posljednje sjednice Vlade Nacionalni stožer civilne zaštite donio sedam odluka, četiri na nacionalnoj razini i tri na prijedlog županijskih stožera.


Izdvojio je produženje mjera za Grad Zagreb do 31. svibnja te ublaženje mjera u Zagrebačkoj županiji koje se odnosi na produljen rad ugostiteljskih objekata, kasina, automat klubova i uplatnih mjesta. Mjere su ublažene i u Istarskoj županiji, a odnose se na rad pučkih otvorenih učilišta i autoškola.


Zbog povoljnije epidemiološke situacije i smanjenog opterećenja zdravstvenog sustava Ravnateljstvo Civilne zaštite je naložilo demobilizaciju stacionara Arena, koji je imao ulogu tercijarnog centra za srednje i lakše oboljele osobe od COVID-a.


- Medicinska oprema je vraćena u zdravstvene ustanove, a ostala oprema bit će prebačena u logistički centar Civilne zaštite u Jastrebarskom, rekao je Božinović.


Izvijestio je i da je proveden 17.821 nadzor te je utvrđeno 208 kršenja mjera samoizolacije i jedno kazneno djelo zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.


Ministar Tomo Medved o uklanjanju objekata u Sisačko-moslavačkoj županiji


Ministar branitelja i čelnik Stožera za uklanjanje posljedica potresa Tomo Medved izvijestio je da su prioriteti uklanjanje objekata koji prijete sigurnosti ljudi i drugih objekata. Dosad je uklonjeno 95 objekata, a 16 ih je u postupku uklanjanja. Izrađena je detaljna analiza prijavljenih objekata i identificirano je 113 objekata koje je potrebno prioriteno ukloniti. 

Konferencija za medije nakon Vladine sjednice


Premijer Andrej Plenković se nakon sjednice obratio javnosti kako bi izvijestio o najvažnijim temama koje su bile na dnevnome redu. Odgovarao je i na pitanja novinara i ponovio da do kraja mandata njegove vlade neće biti zajedničkih polaganja vijenaca s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!