11:28 / 18.02.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

HŽ demantira Zekanovića

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

 Iz HŽ Infrastrukture u četvrtak su opovrgnuli tvrdnje saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića (Hrvatski suverenisti) o kašnjenju radova na modernizaciji i elektrifikaciji pruge Zaprešić-Zabok poručivši kako radovi teku prema vremenskom planu te će biti završeni u jesen ove godine.

Hrvoje Zekanović je jučer tijekom rasprave u Saboru rekao da pruga Zabok-Zaprešić kasni godinu i pol te da je trebala biti završena 1. listopada 2019.


- Potaknuti netočnom tvrdnjom zastupnika Hrvoja Zekanovića želimo obavijestiti kako se radi o potpuno netočnoj informaciji, stoji u priopćenju HŽ Infrastrukture.


Ističu da radovi na tom projektu, započeti u ljeto 2018. s ugovorenim rokom završetka 36 mjeseci, teku prema vremenskom planu te će biti završeni u jesen ove godine.


Do sada je, navode, realizirano ukupno 90 % svih radova, a od 31. listopada 2019. vlakovi prometuju novoprojektiranom trasom. 


Podsjećaju da je projekt modernizacije i elektrifikacije pruge Zaprešić-Zabok vrijedan 614,4 milijuna kuna, a 85 % sredstava osigurano je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.


Dionica obuhvaćena projektom, oko 24 kilometara pruge, proteže se kroz Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju. Po završetku radova vlakovi će voziti brzinom do 120 kilometara na sat, čime će se vozna vremena putničkih vlakova smanjiti na 28, a brzih vlakova na 14 minuta.


Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija kolodvora, izgradnja novih perona, pothodnika, nadstrešnica i parkirališta, navodi se, između ostalog, u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!