07:00 / 17.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Zekanović o ruskom cjepivu: Beroš kao da se probudio iz zimskog sna

Hrvoje Zekanović

Hrvoje Zekanović

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatski sabor raspravlja u srijedu o Izvješću o provedbi plana protuminskog djelovanja za 2019. koje pokazuje da taj plan nije u cijelosti ispunjen. Razlozi za to su značajno smanjenje broja pirotehničara, njih 20-ak je koncem 2018. i početkom 2019. otišlo u mirovinu po posebnim uvjetima, te nemogućnost korištenja strojeva za razminiranje na planiranim objektima.

Na početku sjednice Sabora zaiskrilo je između Hrvoja ZekanovićaGordana Jandrokovića. Predsjednik Sabora upozorio je zastupnika da u sabornici mora nositi masku, te da je može skinuti tek kada dođe za govornicu. 

- Skinuo sam je tri metra od govornice, rekao je Zekanović.

- Nemojte mi govoriti na taj način, dobro znate pravila, odgovorio mu je Jandroković i dodao da se prestane svađati.

Zekanović se u svom govoru osvrnuo na cjepiva protiv koronavirusa kao i odluku Hrvatske da građane cijepi Sputnikom V prije nego dobije odobrenje EMA-e.

- Današnja hrvatska i europska politika ima isključivo placebo efekt, jer nema djelatne tvari koja bi mogla liječiti. Radi se o lažnoj politici, koja se predstavlja sposobna građanima donijeti prosperitet. Najbolji primjer europske nesposobnosti je nabava odnosno nenabava cjepiva. Izraelci se cijepe, Amerikanci, Kinezi, Srbi. Međutim, EU procijepila je strahovito malo stanovništva zbog nesposobne birokracije. Nas se stalno uvjerava da je EU sjajna bez obzira ne loše gospodarske pokazatelje, bez obzira na porast nezaposlenosti, bez obzira na migrante koji i dalje dolaze. EU je sjajna, jer to kaže Vlada Andreja Plenkovića, Ursula von der Leyen i Charles Michel. Onda čitamo da ministar Beroš kaže kako razmišljamo o nabavi ruskog cjepiva prije nego ga odobri EMA-a. Odobravam ovu odluku, ali ona govori o nesposobnost EU-a. Ministar kao da se probudio iz zimskog sna i shvaća nakon mjeseci i mjeseci da EU nije kadra nabaviti cjepivo. Rusko cjepivo koje je prikazivano kao iznimno loše najednom je postalo dobro, ne znam kad se to promijenilo, rekao je Zekanović.

- EMA nije odobrila da rusko cjepivo dođe na EU tržište, ne zato jer je cjepivo loše, nego jer postoji diplomatski rat između Bruxellesa i Moskve. Zdravlje Europljana je ugroženo radi europske birokracije. Nikoga nije briga za ono što muči obične građane, dodao je.

Sabor o razminiranju u 2019.


Planom za 2019. trebalo je razminirati i napraviti izvide na površini od 54,8 kilometara četvornih, no napravilo se na 45,8 kilometara četvornih. Međutim, već u drugoj polovici 2019. provedena je učinkovitija reorganizacija načina rada Hrvatskog centra za razminiranje što je lani rezultiralo smanjenjem minski sumnjivog područja za više od 60 četvornih kilometara, a što je najviše do sada, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Od planiranih 401 milijun kuna, potrošeno je 99, 6 posto sredstava. Nastavljen je uspješan trend povlačenja sredstava za razminiranje iz fondova EU pa su ona u 2019. iznosila gotovo 39 posto ukupno osiguranih financijskih sredstava.

U 2019. dogodila su se dva minska incidenta, srećom, bez smrtnih posljedica.

Razminiranjem je pronađeno i uništeno oko 5.300 komada mina te 3.006 komada neeksplodiranih ubojitih sredstva, što je višestruko povećanje u usporedbi s prijašnjim godinama.

Sabor će raspraviti i vladine prijedloge da se u zakone o željeznici i o sustavu civilne zaštite implementiraju EU direktive kroz izmjenu tih zakona.

Izmjene Zakona o željeznici odnose na situaciju u kojoj nekoliko željezničkih prijevoznika traži od upravitelja infrastrukture dodjelu trasa, odnosno pristupa željezničkoj infrastrukturi kako bi mogli prevoziti putnike i/ili terete, pri čemu su im zahtjevi međusobno u koliziji, u pogledu vremenskog razdoblja, trasa itd.

Predložene izmjene u tom slučaju propisuju postupak koji upravitelj infrastrukture provodi sa željezničkim prijevoznicima kako bi osigurao najbolje moguće ispunjavanje njihovih zahtjeva, kazao je resorni ministar Oleg Butković.

Sabor će raspraviti i izmjene Zakona o sustavu civilne zaštite, kojima će se pravilno implementirati dio EU direktive o kontroli i opasnosti od velikih nesreća koje uključuju opasne tvari tzv. Seveso direktiva. Europska komisija upozorila je Hrvatsku zbog nepravilnog prenošenja u nacionalni pravni sustav dijelova navedene direktive, a što bi se zakonskim izmjenama trebalo ukloniti.

Sabor će ovaj tjedan raspraviti devet točaka, a u petak o njima glasovati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!