HZJZ: Booster doza 3-6 mjeseci nakon cijepljenja; Britanci: s boosterom bolja zaštita od omikrona

16:19 / 10.12.2021.

Autor: HRT/V.K./Hina

Booster doza tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja

Booster doza tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u petak da Europska agencija za lijekove (EMA) i Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) podržavaju primjenu treće (booster) doze tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja.


Dok je trenutna preporuka davati booster dozu nakon šest mjeseci, dostupni podaci idu u korist sigurne i učinkovite primjene booster doze već tri mjeseca nakon cijepljenja. EMA i ECDC stoga pozivaju građane EU-a da se u potpunosti cijepe i da se pridržavaju preporuka vezanih uz docjepljivanje, odnosno primjenu booster doze, navodi HZJZ.

EMA i ECDC također podržavaju kombiniranje različitih vrsta cjepiva protiv COVID-a. Pristup kombiniranja cjepiva može se primijeniti kod inicijalnog cijepljenja, kao i kod docjepljivanja booster dozom.

U sve većem broju kliničkih ispitivanja, koja su potkrijepljena dokazima iz kliničke prakse, razmotrena je mogućnost primjene dvaju različitih cjepiva protiv COVID-19, i to kao prve i druge doze u sklopu primarnog cijepljenja, kao i kod booster doze tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja (heterologno docjepljivanje).

Dok su u tijeku ispitivanja kojima će se prikupiti više podataka o dugoročnoj sigurnosti, trajanju imuniteta i djelotvornosti, heterologni način cijepljenja može nadležnim nacionalnim tijelima omogućiti veću fleksibilnost u opcijama cijepljenja u slučaju da određeno cjepivo nije dostupno.

Podaci pokazuju da su stope hospitalizacija i fatalnih ishoda i dalje najniže u državama članicama s najvišim stopama procijepljenosti.

U EU-u su trenutačno odobrena četiri cjepiva, dva mRNA cjepiva Comirnaty (Pfizerovo) i Spikevax (Modernino) te adenovirusna vektorska cjepiva Vaxzevria (AstraZenecino) i COVID-19 Vaccine Janssen; prva tri cjepiva kod inicijalnog cijepljenja primjenjuju se u dvije doze, a posljednje je odobreno za primjenu u jednoj dozi.

Privremene preporuke za cijepljenje protiv bolesti COVID-19 - dopunjene i objedinjene preporuke

HZJZ je objavio i dokument Privremene preporuke za cijepljenje protiv bolesti COVID-19 - dopunjene i objedinjene preporuke.

U njemu se pojašnjava primarno cijepljenje i razmaci između pojedinih doza, zatim se pojašnjava docjepljivanje i kome se posebno preporučuju, kao i preporuke za cijepljenje i docjepljivanje osoba koje su preboljele COVID-19.

i ove su preporuke podložne reviziji sukladno novim spoznajama o vrsti i duljini trajanja zaštite koja se razvija prebolijevanjem COVID-19 odnosno cijepljenjem i docijepljivanjem.

Detalje o ovome pročitajte u dokumentu:

Dvije doze cjepiva ne sprječavaju zarazu omikron-varijantom koronavirusa, bolja zaštita s booster dozom

Britanski znanstvenici upozorili su kako dvije doze cjepiva protiv COVID-a 19 nisu dovoljne da spriječe da se ne zarazite omikron-varijantom koronavirusa, javlja BBC.

Naime, rana analiza slučajeva zaraze omikron i delta-varijantom u Velikoj Britaniji pokazala je da su cjepiva bila manje učinkovita u zaustavljanju nove varijante. Međutim, treća doza značajno je povećala zaštitu na oko 75%.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva objavila je da će cjepiva i dalje vjerojatno pružiti dobru zaštitu od teškog oblika bolesti COVID-19 koji bi inače trebao bolničko liječenje.

Zabrinutost o slabijoj učinkovitoti cjepiva pojavila se nakon otkrića jako mutirane varijanta koronavirusa nazvane omikron.

Britanski unanstvenici analizirali su podatke iz 581 slučaja zaraze Omikronom i tisuća slučajeva deltom kako bi izračunali koliko su cjepiva bila učinkovita protiv nove varijante. Istraživanje je pokazalo dramatičan pad učinkovitosti cjepiva Oxford-AstraZeneca i značajan pad za dvije doze Pfizera. Međutim, treća doza povećala je zaštitu od pojave simptoma COVID-a na između 70 i 75%.

Procjenjuje se da će više od polovice svih novozaraženih u Velikoj Britaniji biti zaraženo Omikron-varijantom koronavirusa do sredine prosinca i da će, ako se taj rast nastavi nesmetano, do kraja mjeseca biti više od milijun zaraženih.

Napominju i kako ove rane procjene treba tretirati s oprezom, ali one ukazuju da nekoliko mjeseci nakon druge doze cjepiva postoji veći rizik od zaraze omikron-varijantom u usporedbi s sojem delta.

Naglasili su i kako očekuju da će 
cjepiva svejedno pokazati veću zaštitu od ozbiljnih komplikacija bolesti COVID-19 te pozivaju one koje se još nisu cijepili s prve dvije doze da to odah i učine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!