HZJZ objavio nove preporuke za cijepljene osobe

25.10.2021.

16:10

Autor: M.Š./HRT

Ivana Pavić Šimetin

Ivana Pavić Šimetin

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

HZJZ je u ponedjeljak donio nove preporuke po kojima se osobe koje su preboljele COVID-19 izuzimaju od karantene u slučaju bliskog kontakta sa zaraženim bez vremenskog ograničenja. Ako razviju simptome tijekom 14 dana od posljednjeg bliskog kontakta, postupat će se kao pri sumnji na COVID-19.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je i dodatne informacije o mogućnostima istodobnog cijepljenja osoba protiv gripe i protiv bolesti COVID-19.

Nakon bliskog kontakta sa zaraznom osobom, osobe koje su dovršile primarno cijepljenje, trebaju se strogo pridržavati epidemioloških preporuka za sprječavanje kapljičnih infekcija sljedećih 14 dana i preporučljivo je da se testiraju brzim testom 5 - 7 dana nakon bliskog kontakta. Ako razviju simptome tijekom 14 dana od posljednjeg bliskog kontakta, postupa se kao pri sumnji na COVID-19.

Od preporuke za testiranje 5 - 7 dana nakon bliskog kontakta s oboljelim, izuzete su samo osobe koje su preboljele COVID-19 unatrag šest mjeseci.

Radi smanjenja širenja infekcije svi bliski kontakti oboljelog upućuju se u zdravstveni nadzor u karanteni/samoizolaciji. Bliske kontakte koji su dio kolektiva preporučuje se testirati RT-PCR testom ili brzim antigenskim testom unutar pet dana od izlaganja.

Negativan rezultat testa nema utjecaja na trajanje karantene/samoizolacije. Pozitivan rezultat testa zahtijeva obradu bliskih kontakata testirane osobe. Pozitivan brzi antigenski test treba potvrditi RT-PCR testom. Bliski kontakti podliježu zdravstvenom nadzoru u samoizolaciji u trajanju od 10 dana od posljednjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Nakon završetka karantene nije potrebno testirati osobe ako ne razviju simptome, osim ako su imunokompromitirane ili rade u zdravstvenim ustanovama i kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom.

Osoba koja je bila u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom ne podliježe zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji ako je preboljela COVID-19 u posljednjih 180 dana ili je cijepljena u potpunosti.

Moguće istodobno cijepljenje protiv gripe i COVID-a

HZJZ je objavio da je moguće, ako je tako indicirano, istodobno cijepiti osobu protiv gripe i protiv bolesti COVID-19, neovisno o proizvođaču cjepiva, ako je to organizacijski izvedivo. Istodobnom primjenom smatra se i primjena obaju cjepiva isti dan, a u različito vrijeme i na različitim mjestima, objašnjavaju.

Ako u osobe kojoj je indicirano primiti oba cjepiva nije moguće istodobno dati cjepivo protiv gripe i cjepivo protiv COVID-a, preporučuje se primijeniti ta dva cjepiva s razmakom od najmanje 14 dana, ali nije pogrešno ni primijeniti ih s manjim razmakom.

U osoba koje nisu cijepljene ili su nepotpuno cijepljene, uključujući i imunokompromitirane osobe koje nisu primile treću dozu u sklopu primarnog cijepljenja, a u kojih istodobna primjena obaju cjepiva nije praktična iz organizacijskih razloga ili osoba ne želi primiti oba cjepiva istodobno, prednost treba dati cijepljenju protiv COVID-a.

Razloga za davanje prednosti cijepljenju protiv COVID-a ima više, a jedan od njih je taj što je intenzitet epidemije u ovom trenutku vrlo visok dok se početak sezone gripe ne očekuje prije prosinca, poručuju iz HZJZ-a.

Detaljno objašnjenje možete vidjeti OVDJE

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!