HZJZ objavio dopunjene preporuke za docjepljivanje

26.11.2021.

11:24

Autor: T.V./HRT

Cijepljenje protiv koronavirusa na Velesajmu

Cijepljenje protiv koronavirusa na Velesajmu

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je dopunu Preporuke za primjenu treće doze u imunokompromitiranih osoba i docjepljivanje protiv bolesti COVID-19. Izmjena u odnosu na prethodnu verziju odnosi se, kako su naveli, na primjenu docjepne (booster) doze cjepiva Spikevax (proizvođača Moderna) kod osoba koje su završile primarno cijepljenje prije minimalno 6 mjeseci.

HZJZ docjepljivanje protiv bolesti COVID-19 preporućuje sljedećim kategorijama stanovništva:

● korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom
● radnicima zaposlenim kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom i kod drugih pružatelja usluge smještaja
● zdravstvenim radnicima koji izravno skrbe o pacijentima: bilo koja razina zdravstvene zaštite
● svim osobama u dobi 65 i više godina,
● svim osobama u dobi 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama
● svim osobama u dobi 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti COVID-19.

Uzimajući u obzir specifičnosti zdravstvenog stanja kao i obiteljskog i radnog okruženja koji mogu biti važni u donošenju odluke o cijepljenju, sve osobe u dobi 18 i više godina u kojih je proteklo najmanje 6 mjeseci nakon završetka primarnog cijepljenja mogu se docijepiti nakon konzultacije s liječnikom. Osobama koje su preboljele COVID-19 te su nakon preboljenja započele i završile primarno cijepljenje, nije potrebna treća doza, navodi se u preporuci HZJZ-a.

Preporučuju da se cjepivom Comirnaty (proizvođača BioNTech/Pfizer) ili Spikevax (proizvođača Moderna) docijepi minimalno šest mjeseci nakon završetka primarnog cijepljenja.

S obzirom na to da je EMA dala odobrenje za primjenu docjepne doze za cjepivo Comirnaty te Spikevax, a kod dvodoznih shema cijepljenja se pokazalo da se kombiniranom shemom dva različita cjepiva postiže viša imunogenost nego pri primjeni dvije doze istog cjepiva, HZJZ preporuča docjepljivanje ovim cjepivima:

• Kod osoba koje su u primarnom cijepljenju primile cjepivo Spikevax (proizvođača Moderna) kao docjepna doza preporuča se primijeniti isto cjepivo sa kojim je cijepljenje i započeto. 
• Kod osoba koje su u primarnom cijepljenju primile cjepivo Comirnaty (proizvođača BioNTech/Pfizer) kao docjepna doza preporuča se primijeniti isto cjepivo sa kojim je cijepljenje i započeto.
• Kod svih ostalih koji su kao dio primovakcinacije primili druga cjepiva (Vaxzevria, Jansen ili druga cjepiva) smatramo da je trenutno za docjepljivanje opravdano primijeniti cjepivo Comirnaty ili Spikevax (0,25 ml) neovisno o tome kojim je cjepivom provedeno primarno cijepljenje.

HZJZ je objasnio i kako organizirati cijepljenje "na licu mjesta". Za docjepljivanje i primjenu treće doze protiv bolesti COVID-19 građani mogu koristiti sve dostupne mogućnosti kao i za primarno cijepljenje: punktovi za cijepljenje bez najavljivanja (popisi su objavljeni na mrežnim stranicama zavoda za javno zdravstvo), izabrani liječnik obiteljske medicine i sl., poručuju iz HZJZ-a.

Organizacija cijepljenja: 

● korisnika domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom
● radnika zaposlenim kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom i kod drugih pružatelja usluge smještaja
● zdravstvenih radnika koji izravno skrbe o pacijentima: bilo koja razina zdravstvene zaštite

Docijepljivanje navedenih prioritetnih kategorija potrebno je organizirati kao i u prvoj fazi primarnog cijepljenja po principu cijepljenja na licu mjesta: kod pružatelja usluge smještaja za korisnike i radnike i u zdravstvenim ustanovama za zdravstvene radnike.

Ukupno je do 24. studenog s dodatnom/trećom dozom cijepljeno 150.715 osoba. Iz HZJZ-a još jednom napominju da je prioritet cijepiti s dvije doze (jednom dozom u slučaju Janssenova cjepiva) sve one osobe koje se još nisu cijepile.

Pročitajte dopunu Preporuke za primjenu treće doze u imunokompromitiranih osoba i docjepljivanje protiv bolesti COVID-19. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!