HZJZ počeo s monitoringom komaraca na terenu

14.03.2023.

12:57

Autor: HRT/IMS

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Početkom ožujka Hrvatski zavod za javno zdravstvo počeo je s monitoringom komaraca na terenu, o čemu će ovisiti i budući tretmani.

Za sada je stanje i više nego dobro zbog nedostatka vode u prirodnim vodenim džepovima, a grad Osijek osigurao je dovoljno novca za suzbijanje komaraca.

Istodobno, Odjel za biologiju, zahvaljujući europskom novcu, razvio je aplikaciju uz pomoć umjetne inteligencije koja će pomagati u pravovremenom i odgovarajućem tretmanu na određenom području.

- Mi smo započeli monitoring komaraca na poplavnom području u Osječko-baranjskoj županiji, kao i na kanalskim mrežama. Trenutačno se nalazimo na Halaševu, to je veliko leglo komaraca koje utječe jako na grad Osijek. Srećom treutno je još uvijek suho, rekao je Hrvoje Bekina, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, NZZJZ Osječko-baranjske županije.

- Grad je ozbiljno pristupio kao i svake godine problemu rješavanja komaraca. Donio je godišnji provedbeni program i plan koji je vezan uz sustav kontrole komaraca koji obuhvaća monitoring komaraca, tretmana suzbijanja ličinki i odraslih komaraca sa zemlje i zraka, kao i stručni nadzzor, Za ovu godinu u proračunu grada planirana su sredstva od 701 tisuću eura, rekla je Romana Kovačević, UO za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!