HZJZ: Ukidanje karantene za sve i četvrta doza za starije

13.04.2022.

09:56

Autor: HTV/HRT/D.S.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) uvodi drugo docjepljivanje (tzv. četvrta doza) za osobe starije od 80 godina i osobe starije od 65 godina koje su korisnici kolektivnog smještaja u domovima za starije i nemoćne osobe, a ukida se i karantena nakon kontakta s COVID pozitivnom osobom, priopćeno je iz tog zavoda.

Tzv. četvrtu dozu potrebno je primiti najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docjepne doze. U tu svrhu koristi se mRNA cjepivo (Pfizer ili Moderna). Također, drugo docjepljivanje se preporučuje osobama koje imaju povećani rizik za razvoj teških oblika bolesti COVID, a koje su primarno cijepljene Janssen cjepivom i docijepile se Janssen cjepivom.


Ukidanje karantene za sve građane


Više nema karantene nakon kontakta s pozitivnom osobom. Osobe koje su trenutno podvrgnute karanteni mogu u dogovoru s liječnikom prekinuti karantenu, navodi HZJZ.


Neovisno o cijepnom statusu i preboljenju, osobe ne ostaju u karanteni već se pridržava sljedećih uputa:


Nose masku 10 dana od zadnjeg kontakta i samotestiraju se 5. dan, te izbjegavaju veća okupljanja i kontakt s osobama s povećanim rizikom za razvoj težih oblika COVID-a.


Zdravstveni djelatnici i djelatnici u domovima za starije i nemoćne nose FFP2 masku 10 dana od zadnjeg kontakta i samotestiraju se svaka tri dana.


Iako izricanje mjere zdravstvenog nadzora i provođenje karantene nije obvezujuće, postoje situacije u kojima bliskim kontaktima koji to žele liječnik može i nadalje izreći mjeru zdravstvenog nadzora u karanteni/samoizolaciji u trajanju do 7 dana od posljednjeg kontakta s pozitivnom osobom. U dogovor s liječnikom, izricanje samoizolacije može biti opravdano osobama s povećanim rizikom za teže oblike COVID-a, kada se izricanjem samoizolacije omogućuje da ne borave u blizini pozitivnih ukućana ili u kolektivu u kojem se pojavilo grupiranje pozitivnih slučajeva.


- S prosječno 221 novooboljelom osobom na milijun stanovnika spustili smo se na brojke koje smo imali sredinom siječnja i svibnja 2021. na kraju drugog i trećeg vala kao i početkom rujna 2021., kada je četvrti val bio tek u začetku. Još važnije, hospitalizacije rapidno opadaju te je hospitalizirano nešto više od 500 građana, dok je broj preminulih s ili od COVID-a unazad više dana niži od 10 dnevno. Svi ovi stabilni epidemiološki pokazatelji daju nam snage da s jedne strane olakšamo mjere za sve naša građane, a s druge strane ponudimo dodatan oprez i sigurnost našim starijim, najugaženijim građanima, istaknuo je ravnatelj HZJZ-a izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak. 


- Najprije smo 12. veljače uvođenjem redovitog samotestiranja u škole ukinuli samoizolaciju za učenike. Redovito pohađanje nastave u učionicama važno je ne samo za obrazovanje nego i za očuvanje mentalnog zdravlja djece. Zatim smo 17. ožujka ukinuli samoizolaciju za djecu predškolske dobi kao one kojima boravak kod kuće i distanciranje od drugih najteže pada. Danas ukidamo karantenu za sve naše građana. Tko od građana misli da mu je karantena potrebna radi sigurnosti i zaštite zdravlja može se i nadalje javiti svom liječniku. Vjerujemo da će velika većina građana objeručke prihvatiti ovu novost. Nošenje maske kroz 10 dana i samotestiranje petog dana dovoljno je da se osigura prihvatljiva razina sigurnosti nakon kontakta s pozitivnom osobom bez karantene, s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju i značajke omikron-soja, navodi Capak.


Preporuke o četvrtoj dozi cjepiva 


Zbog posebne brige za najosjetljivije građane u dobi 80 i više godine, kao i građane smještene u Domovima za starije i nemoćne, radi njihove dodatne zaštite posebno sada u vrijeme popuštanja mjera, HZJZ ih od danas poziva na četvrtu dozu cjepiva. ECDC i EMA izdale su zajedničku preporuku o četvrtoj dozi za starije od 80 godina nakon pregleda podataka o većem riziku od teškog oblika COVID-a u ovoj dobnoj skupini i zaštiti koju pruža četvrta doza te slabljenju imuniteta nakon treće doze, navodi se.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!