HZZO: Niža cijena za 513 lijekova, nova pomagala na listama, niža cijena PCR testa

29.06.2022.

11:57

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marko Prpić / PIXSELL

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na svojoj je redovnoj sjednici u utorak donijelo odluke o snižavanju cijena 513 lijekova, uvrštavanju novih pomagala na liste pomagala te je snizilo cijenu PCR testa, priopćio je u srijedu HZZO.

- HZZO je proveo postupak godišnjeg usklađivanja, odnosno snižavanja cijena lijekova za ukupno 513 originalnih pakiranja. Cijena je snižena za 391 lijek s Osnovne liste, te za 122 lijeka s Dopunske liste, ističe HZZO u priopćenju.


Također, na Osnovnu listu uvršteno je osam lijekova koji su se do sada nalazili na Dopunskoj listi, a za 114 lijekova je na Dopunskoj listi smanjen iznos doplate za osigurane osobe. U redovnoj proceduri su na liste lijekova HZZO-a stavljene nove generičke i kliničke paralele te novi oblici već postojećih lijekova na listi.


Na Osnovnu listu ortopedskih i drugih pomagala stavljeno je jedno istovrsno pomagalo iz skupine ortoza za nožni zglob i stopalo. Na Dodatnu listu su stavljena tri nova pomagala s višom razinom cijene u odnosu na pomagala s Osnovne liste, a to su stopalo od ugljičnih vlakana (za visoko aktivne), jednoosovinsko koljeno-hidraulično i višeosovinsko koljeno- hidraulično.  


U HZZO-u kažu kako je od početka epidemije koronavirusa došlo do značajnijih promjena u opskrbi potrebnim reagensima i smanjenja cijene reagensa.


- S obzirom na nove okolnosti na tržištu, veću dostupnost i povoljnije cijene reagensa utvrđena je niža cijena za provođenje dijagnostičkog postupka PCR testiranja na bolest COVID-19. Nova cijena koju će HZZO plaćati svojim ugovornim ustanovama za PCR testiranje na covid-19 je 276,56 kuna, ističu u HZZO-u. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!