Dospjeli dug bolnica tri mlrd. kn; Vlada pomaže s više od 710 mil. kn

19.09.2022.

15:57

Autor: T.V./HRT

Dospjeli dug bolnica tri mlrd. kn; Vlada pomaže s više od 710 mil. kn

Dospjeli dug bolnica tri mlrd. kn; Vlada pomaže s više od 710 mil. kn

Foto: HTV / HRT

Hrvatska je vlada na današnjoj sjednici danas donijela i odluku o isplati sredstava bolnicama za podmirenje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova. Iz Ministarstva zdravstva danas je priopćeno kako dospjele obveze bolnica prema veledrogerijama iznose 3 milijarde kuna, a trenutno stanje ukupnih obveza na dan 31. kolovoza iznosi 4.1 milijarde kuna.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da sredstva osigurana u državnom proračunu u ukupnom iznosu od 710.038.324 kn, i to za zdravstvene ustanove kojih je osnivač RH 466.216.883 kn, a za ustanove kojih su osnivači županije 243.821.441 kn.

Iz Ministarstva zdravstva danas je priopćeno kako dospjele obveze bolnica prema veledrogerijama iznose 3 milijarde kuna, a trenutno stanje ukupnih obveza na dan 31. kolovoza iznosi 4.1 milijarde kuna.

Sve bolnice svoja dugovanja u ovom trenutku drže unutar 360 dana, osim OB Požega i OB Varaždin kojima su obveze preko 360 dana. Na današnjoj sjednici Vlade predviđena je sanacija u iznosu od 710 milijuna kuna kojom će se, sukladno dogovoru veledrogerija, Ministarstva financija i Ministarstva zdravstva, sve obveze svesti na prihvatljive rokove dospijeća.

Važno je podsjetiti javnost da smo rebalansom proračuna u lipnju 2022.g. povećali limite svim zdravstvenim ustanovama za 10%, čime je ova Vlada zdravstvenom sustavu na mjesečnoj razini omogućila u prosjeku 100 milijuna kuna više sredstava za rad. Ovim jesenskim rebalansom, cilj nam je omogućiti sustavu dodatna sredstva za pokrivanje troškova zdravstvene zaštite, čime će se postupno povećavati financijska održivost sustava, a samim time i potreba za budućim sanacijama smanjiti.

Naš primarni cilj je postizanje održivosti zdravstvenog sustava bez potrebe za dodatnim sanacijama na način da zdravstveni proračun na svojoj prihodovnoj strani ima dovoljno sredstava za pokriće svih rashoda u zakonskim rokovima dospijeća. Vjerujemo da ćemo kroz reformske mjere to u narednom razdoblju i postići.

Ministarstvo zdravstva zajedno sa svim dionicima zdravstvenog sustava nastavit će i dalje voditi partnerski odnos s veledrogerijama kako bi se postepeno smanjila razina zaduženosti sustava i omogućila učinkovita provedba reforme sustava na kadrovskoj, organizacijskoj i financijskoj razini. Stoga i ova sanacija koje je danas predviđena tome pridonosi, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!