16:57 / 27.11.2018.

Autor: Hina

HZZO u plusu 668,5 milijuna kuna

Foto: ilustracija, Duško Jaramaz/PIXSELL

Foto: ilustracija, Duško Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pozitivan trend posljedica je dobrih makroekonomskih kretanja, posebice povećanja prosječne bruto plaće za 5,4%, priopćeno je nakon sjednice Upravnog vijeća HZZO-a.
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) izvijestio je da se i ove godine nastavlja trend dobrih rezultata financijskog poslovanja Zavoda, koji je u prvih devet mjeseci ostvario pozitivan financijski rezultat u iznosu većem od 668 milijuna kuna. Ti trendovi rezultat su pozitivnih makroekonomskih kretanja, posebice povećanja prosječne bruto plaće za 5,4 posto, priopćeno je nakon sjednice Upravnog vijeća HZZO-a.

Prihodi za 5,81 posto viši nego u istom razdoblju lani

Od siječnja do rujna ove godine HZZO je ostvario ukupne prihode od 18.495.442.518 kuna, što je za 5,81% više nego u istom razdoblju lani. Prihodi od doprinosa su se povećali za 4,08%. Oko 20 posto tog povećanja ostvareno je na temelju čl. 72. i 82. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, prema kojemu je za 2018. na godišnjoj razini povećano izdvajanje s 2,5 na 3 milijarde kuna. Na temelju tako ostvarenih prihoda HZZO je u cijelosti pokrio izvršene rashode u iznosu od 17.826.932.553 kune te je ostvaren pozitivan financijski rezultat od 668.509.965 kuna.

Povećanje broja aktivnih osiguranika

Iz HZZO-a naglašavaju da im se prosječan broj ukupnih osiguranika smanjuje, no nastavlja se trend povećanja prosječnog broja aktivnih osiguranika, te je na kraju promatranog razdoblja evidentirano prosječno 1.563.452 zaposlenih, što je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine nominalno povećanje za 42.191 osobu ili 2,77 posto.

Stopa bolovanja u prvih devet mjeseci

Ukupna stopa privremene nesposobnosti za rad od siječnja do rujna ove godine, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, u neznatnom je porastu te iznosi 3,41 (3,22 u 2017.) i na teret poslodavca i na teret HZZO-a, ali je u padu u odnosu na prvih šest mjeseci ove godine kada je bila 3,53. Stopa privremene nesposobnosti za rad zbog ozljede na radu i profesionalnih bolesti u istom razdoblju 2018. iznosila je 0,16 i malo je manja nego u istom razdoblju prethodne godine, kada je bila 0,17.

Počinje redoviti postupak utvrđivanja razina cijena lijekova

Na sjednici Upravnog vijeća HZZO-a prihvaćene su odluke o početku provedbe javnoga nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova za osnovnu i dopunsku listu lijekova te o utvrđivanju referentnih skupina s cijenama lijekova unutar svake referentne skupine i podskupine, čime je počeo postupak utvrđivanja razina cijena lijekova koje će plaćati HZZO za lijekove koji se propisuju na recept. Riječ je o uobičajenom postupku koji HZZO provodi sukladno Pravilniku o mjerilima za utvrđivanje cijena lijekova na veliko i o načinu izvješćivanja cijena lijekova na veliko, navodi se u priopćenju.

Na liste uvršteno 11 generičkih paralela i oblika lijekova

U redovitoj proceduri na osnovnu i dopunsku listu lijekova HZZO-a stavljeno je ukupno 11 novih pakiranja generičkih paralela i dodatnih oblika već postojećih lijekova na listi. Stavljanjem ovih lijekova na listu proširuje se spektar lijekova koje osiguranici mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!