18:39 / 17.01.2021.

Autor: Dinko Kreštalica, Martina Klaić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

I dalje stižu donacije i pomoć iz cijele Hrvatske

Foto: Dnevnik/HRT

Foto: Dnevnik/HRT

Foto: - / HRT

Puno je različitih priča o pomoći koja stiže ljudima stradalog područja. Za stradale vrijedne ruke grade kuće, spravljaju obroke i peku kolače.
Danas je pregršt različitih priča o pomoći koja stiže ljudima stradalog područja. Svaka je različita, ali s istim ciljem. Vrijedne ruke slažu kuće, spravljaju obroke i peku kolače.
➡️ Ikić Baniček: Sklona sam vjerovati da nas je Vlada na mala vrata htjela prevariti
➡️ Rasprava Horvata i Ikić Baniček, oglasio se i HDZ
➡️ Posljedice potresa - najnovije informacije
➡️ Unatoč potresu, nastava Srednje škole Petrinja počinje u ponedjeljak

Skupile se vrijedne ruke Istre, Vukovara i Valpova i novi dom izgradile obitelji Norković. Montažna kuća od 60 četvornih metara samo što nije završena.

- Ima dvije sobe, blagavaonicu, hodnik, kuhinju, sanitarni čvor i predsoblje. Kuća će biti grijana, ima bojler, cilj nam je u 6 dana pustiti toplu vodu, upaliti vatru u peći, a svjetlo već imamo, priča Zdenko Vukadin iz Valpova za Dnevnik HRT-a.

Sve je počelo na staru godinu kada je Zdenko susreo malenu Patriciju.

- Tu je šetala, došao sam je pitati mogu li joj kako pomoći, ona je rekla da ne, jer nema kuće. Onda sam okupio ekipu i skupio se dovoljan iznos da se ova kuća napravi, dodao je Zdenko.

Obitelj Norković ima troje djece. Iako su izgubili sve, novi dom ispunio ih je srećom.

- Bio sam presretan da djeci mogu bar pružit topao i siguran dom, kaže Tomica Norković iz Novog Sela Glinsko.

Pomažu i Livnjanci iz Kaštela. Donirali su potpuno opremljenu mobilnu kućicu 4-članoj obitelji iz Petrinje.

- Jedan gospodin je imao čvrsti objekat od 25 kvadrata, unutra sa sanitarnim čvorom, svim izolacijama, unutra smo stavili dva kreveta na kat i jedan dvosjed, kaže Karmelo Milanović, predsjednik Livanjske zajednice Kaštela.

Milan je stočar i poljoprivrednik otkad zna za sebe. Zbog potresa je izgubio i kuću i životinje.

- Sad sam u ovome stradanju ostao bez 10 bikova, 5 krava i 15 teladi. Odlutali su i nema ih nikako kući, objašnjava Milan Bakić iz Majskih Poljana.

Jedno tele je na svijet stiglo jučer. Kako dalje - Milan ne zna. Ali ne odustaje.

- Dok se god bude dalo znači dok bude daha ovdje, ja odavdje neću ići pa kako bude, kaže Milan.

Sisačkoj biskupiji bit će uplaćeno 180 tisuća eura pomoći koju su prikupili vjernici Vrhbosanske nadbiskupije. Njezin nadbiskup, kardinal Puljić služio je svetu misu u Glini.

- Strah vlada među ljudima počevši od korone, a sad i od potresa. Međutim ne smijemo dozvoliti da nam strah oduzme pamet. Moramo sačuvati sposobnost prosuđivanja, sposobnost oslonca na Božju ljubav, kaže kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup.

- To je ono što treba narodu, ohrabrenje i da znamo da je netko s nama, priča Snježana Perak iz Gline. Narodu treba i topli obrok, danas su na meniju špageti bolonjez. 2 tisuće porcija iz Pletera stižu za Glinu i okolna sela.

- Puno nam znači, kako da ne. Radim na pilani, kad dođem s posla muž donese hranu, pojedemo to, puno nam znači, kaže Ana Žulić iz Gline.

Prijatelji se u muci poznaju. I kratka kava zato mnogo znači.

- Mi se nadamo da će se sve to po malo počet vraćati na staro, doći će sunce, lijepo vrijeme. Bit će toplije, zazelenit će i volio bih da se svi vrate, kaže Mirko Malešević iz Siska.

Da u teškim trenucima barem nešto ipak bude slatko, pobrinuli su se Bračani doniravši 500 kilograma kolača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!