Potraga za Matejom Perišem nastavlja se smanjenim intenzitetom, uključio se Interpol

08.01.2022.

07:57

Autor: Marina Gantar/Dnevnik u podne/IMS/T.V./HRT

Potraga za Matejem Perišem

Potraga za Matejem Perišem

Foto: Dnevnik / HRT

Devetog dana potrage za nestalim Matejom Perišem u Beogradu - službenih informacija nema. To dijelom otvara put i raznoraznim medijskim nagađanjima. Činjenica je da potragu, o kojoj je obaviješten i Interpol, otežava loše vrijeme. 


Marina Gantar, javljajući za središnji Dnevnik, rekla je kako u Beogradu padaju kiša i snijeg što dodatno otežava potragu za nestalim Matejem Perišem.

- Neslužbeno doznajemo da se istraga nastavlja, ali smanjenim intenzitetom. I sami smo prošli šetnicu uz Savu do ušća pa onda do Pančeva kako bi vidjeli cijeli put Dunavom koji se intenzivno prati. Neslužbeno doznajemo, fokus istrage širi se do Pančeva, Smedereva, dakle nizvodno Dunavom. Stoga su obaviještene i susjedne države kojima nizvodno protječe Dunav. Uključen je i Interpol. Potraga se nastavlja. Policijski istražitelji su dans ponovno razgovarali s Matejevim ocem o pojedinim detaljima koji su važni za istragu, rekla je Gantar.

- Danas smo bili do zgrade u kojoj je bio smješten Matej s društvom iz Splita. Oni nisu htjeli pred kamere. Iskreno žale, kažu da je cijelo društvo bilo kulturno. Jedan čovjek je rekao da je najviše razgovarao s Matejem, o Splitu, Hajduk, dodala je Gantar.

Kazala je kako su cijeli dan u kontaktu s Matejevim ocem. On ostaje u Beogradu dok ne pronađe svog sina.

Potraga manje intenziteta zbog lošeg vremena

- Službenih informacija i dalje nemamo, ali neslužbeno doznajemo da se potraga i dalje nastavlja. Ona je nešto manjeg intenziteta zbog lošeg vremena. U Beogradu je počela kiša, snijeg, zahladilo je. Fokus pretrage spušta se niz Dunav, čak do Smedereva, do Pančeva, javila je za podnevni Dnevnik HTV-ova novinarka Marina Gantar.

- Slijedom toga obaviještene su i susjedne zemlje, odnosno sustav Interpola koji se inače aktivira u ovakvim situacijama, dodala je.

Mladićev otac Nenad Periš uvjeren je da će se iz Beograda vratiti sa svojim sinom.

- Sto posto, zato sam tu, ne odlazim odavde bez njega. Svi koji imaju djecu mogu razumjeti o čemu govorim, nimalo obeshrabren zaključio je.

Potragu je komentirao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Srpska policija je ta koja vodi istraživanje, kao što svaka policija vodi na svom teritoriju, i siguran sam da kad budu imali nešto što mogu komunicirati prema javnosti, da će to i učiniti, rekao je Božinović.

Nakon što je na izjavu premijera Andreja Plenkovića reagiralo srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova - s tvrdnjom da Plenković nema poštovanja prema trudu srbijanske policije - te ga pozvalo da ne ometa pripadnike MUP-a u radu, reagiralo je i hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Stoga je i bespredmetna i neobjašnjiva reakcija srbijanskog MUP-a na ni po čemu polemičnu izjavu premijera koji je samo rekao da izjave, ma čije bile, nisu toliko bitne u ovom trenutku, već jedino službena informacija o rezultatima potrage, što svatko dobronamjeran može razumjeti.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izražava žaljenje da se, ničim izazvano, insinuira negativan smisao izjavama koje nikoga nisu ni prozivale ni omalovažavale, već bile usmjerene na nastavak suradnje u iščekivanju cjelovite službene informacije. U ovom trenutku, dok još traje potraga za nestalim Matejom Perišem, ova izlišna i bespotrebna polemika sigurno ne pridonosi dobroj suradnji dviju zemalja u potrazi koja još traje", stoji među ostalim u priopćenju MVEP-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!