Potraga za Matejem Perišem: Rast vodostaja Save mogao bi otežati potragu

07.01.2022.

07:20

Autor: HRT

Potraga u Beogradu

Potraga u Beogradu

Foto: HTV / HRT

Potraga za 27-godišnjim Splićaninom Matejom Perišem koji je nestao u Beogradu ušla je u osmi dan. Policija raspolaže sa sve više informacija, ali rezultata i dalje nema. Blizu ušća Save u Dunav više policijskih čamaca pretražuje rijeku. Posao bi im mogao otežati najavljen rast vodostaja Save. 

Marina Gantar, javljajući se za središnji Dnevnik iz Beograda, rekla je kako službenih informacija o slučaju nema. Proteklih dana policijska potraga je bila intenzivirana ljudstvom i potražnim psima. Danas je intenzivirana potraga čamcima, i to nekoliko stotina niže niz rijeku od kluba pred kojim je Matej Periš posljednji put viđen. 

- U nekoliko navrata smo vidjeli policijske čamce koji su sonarom pretraživali korito rijeke. Nekoliko policijskih čamaca je u više navrata pretraživalo nepregledno područje sa suprotne strane Save u odnosu na Beton Hale, to je tzv. veliko ratno ostvro, šiblje i jako je nezgodno za pretragu. Moramo reći da je Sava kod Beton Hala duboka 10 metara. Idućih dana očekuje se da će Sava rasti što će otežati potragu, javila je Gantar.


Potragu je komentirao hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Srpska policija je ta koja vodi istraživanje, kao što svaka policija vodi na svom teritoriju, i siguran sam da kad budu imali nešto što mogu komunicirati prema javnosti, da će to i učiniti, rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Reakcija MVEP-a

Nakon što je na jučerašnju izjavu premijera Andreja Plenkovića reagiralo srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova - istaknuvši da Plenković nema poštovanja prema trudu srbijanske policije te ga pozvalo da ne ometa pripadnike MUP-a u radu, reagiralo je i hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"... Stoga je i bespredmetna i neobjašnjiva reakcija srbijanskog MUP-a na ni po čemu polemičnu izjavu premijera koji je samo rekao da izjave, ma čije bile, nisu toliko bitne u ovom trenutku, već jedino službena informacija o rezultatima potrage, što svatko dobronamjeran može razumjeti. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izražava žaljenje da se, ničim izazvano, insinuira negativan smisao izjavama koje nikoga nisu ni prozivale ni omalovažavale, već bile usmjerene na nastavak suradnje u iščekivanju cjelovite službene informacije. U ovom trenutku, dok još traje potraga za nestalim Matejom Perišem, ova izlišna i bespotrebna polemika sigurno ne pridonosi dobroj suradnji dviju zemalja u potrazi koja još traje", stoji u priopćenju MVEP-a.

Potragu otežavaju niske temeprature i loši vremenski uvjeti

Iz Beograda za Podnevni dnevnik HTV-a javila se novinarka Marina Gantar.

- Do pravih službenih informacija je teško doći, danas je Božić u Srbiji, ali potraga i dalje traje. Policijski čamci pretražuju na teško pristupačnom terenu, od očevidaca se saznaje da je policija s potražnim psima, dronovima. Radius potrage proširio se i spustio nizvodno niz Savu u odnosu na klub Gotik gdje je Matej bio te noći, 31. prosinca - rekla je.

Potragu otežavaju niske temeprature i loši vremenski uvjeti. Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda, tempertura Save u Beogradu je tek šest stupnjeva. Traga se na rijeci i na kopnu, dovedeni su policijski psi tragači.

Bivši inspektor za otmice i iznude Slobodan Mišković objasnio je za Nova.rs zašto su ronioci uključeni tek 5. dana.

- Prije njih rijeku su pretraživali policajci na čamcu sa sonarom koji registrira sve anomalije i deformacije na dnu. Ekran im pokazuje i veličinu objekta koji vide. Također, uvjeti za ronjenje izuzetno su teški i ronioci moraju voditi računa i o svojoj sigurnosti - objašnjava inspektor Mišković.

Ronioci iz Mreže za opasnost Srbije, koji također sudjeluju u potrazi, objasnili su da rad dodatno otežavaju trenutačni uvjeti na rijeci. Niska temperatura vode, hladno vrijeme, zamućenost i velika količina smeća, grana i balvana koje rijeka nosi čine da se pretraživati može samo pipanjem riječnoga tla.

- Već na dubini od metar, dva, ne može se više pričati o vidljivosti. Nema tu nikakve vidljivosti, potpuni mrak. Jedva se vidi kompjuter na ruci i to kad se ruka približi skroz do maske - objasnio je Branislav Sadžaković, profesionalni ronilac i pripadnik Mreže za opasnost koja surađuje sa Sektorom za izvanredne situacije MUP-a Srbije.

Matejev otac komentirao je za Nova.rs i navode o drogi:

- Svatko tko zna Mateja, znao bi odgovor na ovo pitanje. Matej je, zasigurno, momak koji je, prije svega, sportaš. On je momak koji je bio u treningu, nije bio pušač. Mlad čovjek koji je imao svoj put, završio je fakultet, bavio se sportom, preko ljeta vozio brodove. To što neki navode, ja sam siguran da on to ne uzima i da to nije posljedica ove tragične situacije. Matej je primjeren mladi čovjek, posvećen svom poslu. Oni su došli u Beograd da proslave i da se zabavljaju. Ako je nešto bilo, to je jedino alkohol, rekao je Periš.

Vrijeme je sve hladnije, očekuju se snijeg i kiša, Sava raste. Službenih informacija o rezultatima potrage i dalje nema.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćenjem se osvrnulo na reakciju MUP-a Republike Srbije na izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Neprihvatljivo je i nerazumljivo, kaže se u priopćenju, da se izjavi predsjednika Vlade daje smisao koji ona sigurno nije imala, posve krivo interpretirajući njegove riječi. 

Jučer je i premijer Plenković komentirao tijek potrage te istaknuo da je u svakodnevnoj komunikaciji s ministarstvima, koja komuniciraju sa srpskim tijelima.

- Imam dojam da još sada nemamo cjelinu slike. Ono što me zanima kao hrvatskog predsjednika Vlade, a riječ je o hrvatskom državljaninu koji je za blagdane otišao u Beograd, jest da doznamo potpunu informaciju, poručio je.

Iz MUP-a Srbije pozvali su premijera, kako navode na svojim službenim stranicama - da pokaže poštovanje prema obitelji nestalog i da svojim komentarima ne ometa pripadnike MUP-a u radu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!