Dvije godine od potresa na Banovini, prosvjed građana zbog spore obnove

29.12.2022.

19:38

Autor: Iva Magušić Dumančić/Ruža Ištuk/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Dvije godine od razornog potresa na Banovini

Dvije godine od razornog potresa na Banovini

Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

Na današnji dan prije dvije godine, u 12.19, dogodio se razoran potres magnitude 6,2 prema Richteru koji je najviše pogodio područje Banovine. Odnio je osam života, šteta na stambenim i gospodarskim objektima procijenjena je na 40 milijardi kuna. Danas je u Petrinji održana molitva, a kod spomen-ploče zapaljene su svijeće za sve žrtve potresa. Svijeće za žrtve zapaljene su i u Majskim Poljanama te Glini.

Ivan Celjak, sisačko-moslavački župan, u središnjem Dnevniku izrazio je sućut obiteljima koji su izgubili svoje najmilije u potresu koji je prije dvije godine pogodio Banovinu.

Što se tiče obnove objekata javne namjene za što je većim dijelom nadležna Sisačko-moslavačka županija, Celjak je rekao kako je u neposrednoj suradnji županije i Vlade dosad obnovljen 41 objekt, a trenutno su otvorena još 44 gradilišta.

- Možemo reći da u tom segmentu obnova ide dobrom dinamikom, poručio je.

Kada je riječ o konstrukcijskoj obnovi obiteljskih kuća te izgradnji zamjenskih kuća, župan Celjak je istaknuo kako svi pojedinci i institucije moraju poduzeti sve što je moguće kako bi ubrzali tu obnovu.

- Važno je da se na obnovi radi 24 sata dnevno i da nam obnova svima bude prioritet, rekao je Celjak.

Župan je rekao kako u tom procesu postoje brojni izazovi.

- Premošćujemo sve prepreke na koje nailazimo i vjerujem da će u 2023. pojedinci i institucije koje su nadležne za konstrukcijsku obnovu obiteljskih kuća uložiti maksimum kako bi se obnova ubrzala i kako bi stanovnici Sisačko-moslavačke županije što prije bili vraćeni u svoje domove, rekao je.

Župan Celjak je rekao kako županija ima dobru komunikaciju sa svim ministarstvima.

- Vlada je prisutna na našem području svaki dan kada govorimo o realizaciji projekata. Prije nekog vremena premijer Plenković je bio u Sisku i Petrinji u tada smo dobili ugovore vrijedne 90 milijuna kuna. Projekti se realiziraju, a Vlada je u zadnje dvije godine uložila dvije milijarde kuna, rekao je Celjak dodajući kako očekuje razvitak Sisačko-moslavačke županije.

Stanovnici Sisačko-moslavačke županije su vrlo čvrsti i strpljivi, naglasio je Celjak.

- Svi zajedno moramo prebroditi ovo teško razdoblje koje je ispred nas. Vjerujem da kad se obnove kuće i kad se stanovnici vrate u svoje domove, da ćemo imati bolju, snažniju i razvijeniju županiju nego je to bila prije potresa, zaključio je Celjak.

Dvije godine od potresa na Banovini

U nekoliko sekundi strah je prevladao, život za mnoge stao. Šok je bio golem, tisuće su ostale bez krova nad glavom.

Plač i jauci su odjekivali, baš kao i sirene hitne pomoći.

U Petrinji je smrtno stradala 13-godišnja djevojčica.

Crkveni toranj u Žažini srušio se i na mjestu usmrtio orguljaša.

U Majskim Poljanama pokraj Gline poginulo je petero mještana.

Neki su čudom preživjeli.

Dvije godine poslije život nije onakav kakav se očekivao, obećanja neispunjena.

- Do sljedeće sezone grijanja računamo otprilike oko 20.000 obitelji će se vratiti u svoje kuće, odnosno stanove, rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade 11. lipnja 2021.

Prije godinu dana ogorčeni su građani premijera i njegov tim gađali grudom snijega.

Nova je godina prilika za građevinsku obnovu, koja ovim ljudima znači sve, jer i cijeljenje emocionalnih rana tako će biti podnošljivije.

Nestvarno spora obnova, ponajprije ona konstrukcijska, kuća i izgradnja zamjenskih izaziva opravdanu ogorčenost stradalnika. Nikako da napuste kontejnere, iskušenja su preteška.

HRT-ov novinar Boris Kanazir javio se u središnji Dnevnik HTV-a iz Petrinje. Rekao je kako su rijetki oni koji su se vratili u obnovljene domove ili uselili u novoizgrađene kuće i to zahvaljujući donacijama dobrih ljudi.

- Mnogi i danas dvije godine nakon potresa žive u kontejnerima, rekao je.

Istaknuo je kako na potresom pogođenom području konstrukcijska obnova nije ni počela, a zahvaljujući državi izgrađeno je tek šest novih obiteljskih kuća. Zahvaljujući donacijama građana na području Gline izgrađeno je 45 novih kuća. U Petrinji nije počela obnova. Prva od 26 zgrada mogla bi se obnavljati početkom sljedeće godine, rekao je. 

Centar raščišćen, ali obnove nema na vidiku

Najmlađa žrtva, od osam koje je razorni potres odnio bila je 13-godišnja Laura.

- Možemo biti sretni da su bile oklonosti kakve su bile i epidemija i praznici, jer znamo da su i brojni školski objekti, domovi zdravlja, bolnice i zdravstvene ustanove stradali. U slučaju drugih okolonosti mogle su biti puno veće ljudske žrtve, rekla je Magdalena Komes, gradonačelnica Petrinje.

Grad jutros gotovo pust. Centar raščišćen, ograđen, ali obnove nema na vidiku, počet će, obećaje se, početkom iduće godine.

U kontejnerskom naselju u Petrinji još uvijek 151 osoba. Aleksandra David, ostala je bez stana - čekanje ubija.

- Ne nadam se više ničemu jer stvarno više ne možeš vjerovat šta oni sve govore. Da te glava zaboli, kaže. 

Slična poruka poslana je i na prosvjedu održanom danas u središtu grada.

- Svi živimo u ruševinama i dalje nemamo sigurnost kretanja kroz grad. Želimo bolji život, želimo normalan život, želimo da sav onaj novac koji se uzimao od naših plaća bude utržen za to da se nama osgiura normalan život, rekla je Ivana Palajić, Petrinjsko proljeće.

Kako što prije stradalima u potresu osigurati vlastiti krov nad glavom? Mogu se čuti pozivi na samoobnovu uz državni predujam.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!