20:01 / 11.02.2021.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/HRT/IMS

Iako su mjere ublažene, mnogi će u ponedjeljak ostati zatvoreni

Mnoge je poduzetnike korona dotukla

Mnoge je poduzetnike korona dotukla

Foto: Dnevnik / HRT

I dok su vlasnici kafića napokon dočekali da od ponedjeljka i oni, baš kao i pekarnice, crpke, trgovine ili restorani, mogu nuditi kavu za van, još je neizvjesno hoće li im to biti dovoljno isplativo da bi otvorili svoje objekte. Gubitci su, unatoč mjerama za očuvanje radnih mjesta i naknadi troškova, ipak veliki, pa će mnogi i ostati zatvoreni.

U posljednjih godinu dana kafići su sveukupno bili zatvoreni gotovo pet mjeseci. Mnoge je to financijski iscrpilo, pa mnogi od ponedjeljka neće točiti ni kavu za van: 1100 ugostiteljskih objekata već je trajno zatvoreno, a 1600 ih je u blokadi.

- Jednostavno će doći malo do psihičkog opuštanja naših djelatnika koji su spremni za rad. Međutim, moram objasniti da mi već deset mjeseci tražimo dozvolu spravljanja kave za van, ovu mjeru pozrdavljamo, ali vrlo teško ćemo se financijski pokriti, kaže Dražen Biljan, dopredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja grada Zagreba.

I teretane teško posluju uz česta zatvaranja. Neke su zato već otišle "u mirovanje". Još se ne zna koje će otvoriti svoja vrata u ponedjeljak, kao ni to koliko će vježbača moći istodobno biti u teretani.

- Ako se uvedu neke rigorozne mjere koje nisu provedive za same članove i za vlasnike teretana zbog njihovog poslovanja, onda će tu doći do velikih oscilacija i upitno je da li će biti uopće isplativo otvoriti u ponedjeljak, poručuje Ivan Bašić, voditelj fitness-centra.

Škole stranih jezika održavale su satove online. Od ponedjeljka učenici se vraćaju u škole.

- Svaki put nas zadnje otvore, a prve nas zatvore. S nestrpljenjem smo, kao i svi drugi u Osijeku i u državi, čekali da se napokon službeno donese da se djeca vraćaju u učionice, kaže Ira Ikica Knežević, vlasnica škole za strane jezike u Osijeku.

Otvaraju se i kladionice, kazina, automat-klubovi. Od igara na sreću, kroz razne naknade, poreze i doprinose, najveću korist ima državni proračun.

- Uskoro će, nadamo se svi, turistička sezona. Mi smo dio te ponude. Prihod je važan za priređivače koji su već pretrpjeli gubitke, ali i za državu koja bez tog prihoda teško može financirati sport, kaže Dalibor Jelavić, član Upravnog odbora Hrvatske udruge priređivača igara na sreću.

Oporba pak smatra da popuštanje mjera nije dovoljno te da kriteriji nisu jasni.

- Da se malo našalim: ako moramo već kupovati kavu u pekarni, onda je logično da se rektor cijepi kod zubara, otprilike to bi bila ta razina. Drugo, što se tiče kriterija nejasno je zašto se otvaraju kladionice i kockarnice, a ne otvaraju se drugi ugostiteljski objekti. Vladu je vodila misao tko se hoće kockati za novac, da se onda može kockati sa svojim zdravljem, poručuje Arsen Bauk, saborski zastupnik SDP-a.

- Kafićima, ugostiteljskim objektima daje se 'coffee to go' koja im je niti 5%, koliko čujem od ugostitelja, njihove dobiti zarade. S druge strane imate gotovo čovjeka na čovjeku u trgovačkom centru, rekao je Božo Petrov, saborski zastupnik Mosta.

Od ponedjeljka slijedi ublažavanje, no pitanje je koliko posrnulo gospodarstvo još može izdržati poslovati "pod ručnom".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!