Opatija od države traži pomoć protiv betonizacije

11.05.2023.

06:48

Autor: Elvira Dizdarević/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Građevinski radovi u Opatiji

Građevinski radovi u Opatiji

Foto: HTV / HRT

Na području Opatije otvoreno je na desetke gradilišta što prijeti devastacijom okoliša turističkog područja. Iako je 2021. izmijenjena prostorno-planska dokumentacija, u međuvremenu je stiglo 250 nadopuna zahtjeva investitora. Grad nema ovlasti spriječiti betonizaciju pa je pozvao državne službe da podrže njihovu borbu protiv devastacije.


Mnogo je velikih gradilišta u Opatiji, a jednim od njih u manje od godinu dana devastirana je zelena oaza u kojoj su mještani brali šparoge, a turisti uživali u šetnji i pogledu. 

- Najgore od svega je cesta koju su presjekli na pol i betonski dio pomakli u privatni teren, a riječ je o jedinom prilazu kućama, kaže Opatijac Nikola Turina.

Omogućile su to nedorečene i nejasne zakonske odredbe te nedovoljna prisutnost inspekcija, što dodatno ohrabruje pojedine investitore pa su ovakvi prizori uobičajeni, tvrde u gradu Opatiji. Unatoč moratoriju na grube građevinske radove od 1. lipnja do 15. rujna, Opatiju ni ove turističke sezone buka unutrašnjih građevinskih radova neće zaobići.

- Zamislite kako je čovjeku koji ima apartmane, kako da on objasni gostima da treba proći 24 sata da na snagu stupi rješenje ili zabrana. Ono što tražimo cijelo vrijeme - ako nema dovoljno inspektora dajte nam ovlasti da nešto konkretno poduzmemo, rekao je Filip Vlah, pročelnik za komunalni sustav Grada Opatije.

Apeliraju na državne inspekcije da se više angažiraju u zaustavljanju neželjenih pojava u prostoru. Od Vlade traže izmjenu zakonske regulative kojom bi jedinicama lokalne samouprave omogućila aktivniju ulogu u borbi protiv apartmanizacije.

- Mi smo novim prostornim planom zaštitili prostor ispod Nove ceste. Nema više gradnje, rekonstrukcija je u postojećim gabaritima, međutim ja stvarno ne znam koliko će još objekata niknuti jer je to zakonodavac dozvolio. Žalili smo se institucijama koje nas odbijaju i sve završi na vrhu resornog ministarstva, navodi gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin

Opatija je zato odlučila pokrenuti novi postupak izmjene prostorno-planske dokumentacije kako bi se smanjilo područje gradnje i onemogućila ondje gdje nema odgovarajuće infrastrukture. Definirat će se i prihvatljiva arhitektonska rješenja za grad koji je kolijevka hrvatskog turizma.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!